Jeżeli ktoś nie wie jeszcze czym jest anime to podaję poniżej definicję z Wikipedii i zachęcam do zapoznania się z tą tematyką, bo naprawdę warto! Pomimo, iż może ono wydawać się "bajką dla dzieci", często porusza sprawy, które chwytają za serce, a ponadto często się tam biją.
Szczególnie polecam gatunek shōnen, czyli od zera do bohatera.
"Anime - w Japonii terminem tym określa się wszystkie filmy i seriale animowane, bez względu na kraj ich pochodzenia. Poza Japonią słowo anime służy do określenia japońskich filmów animowanych oraz stylu japońskiej animacji." - Wikipedia
Swoją przygodę z anime (wtedy jeszcze nie wiedziałem co to jest
) zacząłem, gdy jeszcze byłem dzieciakiem i na RTL7 puszczali Dragon Balla. Kto z Was nie zna Songa? 
Potem na kilka lat rozstałem się z anime. W wieku gdzieś ok. 22 lat zacząłem oglądać Naruto, który jest transmitowany do dziś. "Wsiąkłem" totalnie i potrafiłem oglądać po kilka odcinków dziennie, żeby nadrobić zaległości. Od tego czasu zacząłem regularnie oglądać anime.
Moja lista prezentuje się tak:
- Dragon Ball - absolutny klasyk, który każdy powinien obejrzeć. Songo, przedstawiciel rasy Saiyan, ląduje jako niemowlę na Ziemi w celu jej zniszczenia, gdy podrośnie. W trakcie dorastania traci jednak pamięć i staje się zbawcą ludzkości walczącym z czarnymi charakterami. Anime dzieli się na 3 części: Dragon Ball, Dragon Ball Z i Dragon Ball GT. Po kilkunastu latach ruszyła czwarta część: Dragon Ball Super, której akcja toczy się pomiędzy wydarzeniami z Z-tki i GT.
- Naruto - sierota, ogólnie nie lubiana w wiosce i wyśmiewana przez prawie wszystkich postaniawia zostać przywódcą wioski. W czasie swojej przygody próbuje również sprowadzić na dobrą drogę swojego rywala/przyjaciela, którego celem życiowym jest zabicie własnego brata. Czemu chce to zrobić? Wymordował mu całą rodzinę z zimną krwią. Klimaty ninja, anime jest bardzo skupione na więzach przyjaźni - często wzrusza.
- One Piece - chłopak zjadł owoc, który zrobił z niego człowieka-gumę. Wyrusza na morze, gdzie znajduje kompanów, aby zostać Królem Piratów i zdobyć legendarny skarb One Piece. Często wzrusza a zarazem potrafi rozbawić do łez - anime, podobnie jak Naruto, bardzo skupione jest na więzach przyjaźni. W Japonii jest wręcz wielbione. Obecnie oglądam.
- Sword Art Online - miliony ludzi zostaje zamkniętych wewnątrz gry komputerowej, gdzie giną naprawdę zarówno w świecie wirtualnym jak i rzeczywistym.
- Hunter X Hunter - chłopiec wyrusza w świat, aby zostać zawodowym łowcą i odnaleźć swojego ojca, który zostawił go, gdy był niemowlakiem.
- Bleach - facet w wieku bodajże licealnym zostaje shinigami i walczy z "pustymi" (duchami, które żywią się ludzkimi duszami). Długo się rozkręca, ale potem jest miodzio,
- Shingeki no Kyojin - ludzkość prawie wyginęła i próbuje przetrwać. Światem rządzą giganci, którzy polują i zjadają ludzi.
- Magi - klimaty Aladyna, Alibaby i Sindbada. Świetne i klimatyczne anime.
- Soul Eater - opowieść o shinigamich, którzy próbują zapobiec przebudzeniu potężnego Kishina - uosobienia szaleństwa.
- Code Geass - chłopak posiada zdolność, dzięki której potrafi wymusić posłuszeństwo na każdym, kto spojrzy mu w oczy. Postanawia on wykorzystać dar, by zniszczyć obecne imperium i stworzyć nowy, lepszy świat.
- Death Note - opowieść o chłopaku, który znajduje notatnik boga śmierci. Osoba, której imię i nazwisko tam wpisze, umiera. Anime strasznie trzyma w napięciu aż do ostatniego odcinka.
- Fate/Zero, Fate/Stay Night - walka o świętego Graala w dziesiejszych czasach. Każdy z uczestników walki może przyzwać na swoje usługi jednego z legendarnych wojowników np. Króla Artura.
- Guilty Crown - Japonia pod okupacją została zdziesiątkowana przez śmiertelny wirus. Przez przypadek chłopak uzyskuje moc pozwalającą kontrolować "Voidy", czyli zmaterializowanej najsilniejszej cechy danego człowieka. Jako, iż jest on nadzieją na odzyskanie niepodległości przez Japonię zostaje zmuszony do walki z okupantem.
- No game no life - brat z siostrą trafiają do świata, w którym konflikty są rozwiązywane za pomocą gier.
- Log Horizon - podobnie jak w Sword Art Online, miliony ludzi zostaje zamkniętych w grze komputerowej z tą różnicą, że śmierć w grze nie oznacza śmierci w rzeczywistym świecie, zaś utratę wspomnień z realnego świata.
- Fullmetal Alchemist: Brotherhood - opowieść o dwóch braciach. Jeden z nich traci swoje ciało, a jego duch zostaje zamknięty w zbroi. Chłopcy wyruszają w świat, aby odnaleźć sposób na przywrócenie ciała jednemu z nich. Klimaty alchemików.
- Katanagari - krótkie, bo dwunastoodcinkowe anime o zbieraniu legendarnych mieczy przez gościa, który w życiu nie widział miasta na oczy i stratega (kobiety) armii szoguna
Jestem ciekaw jakie są Wasze ulubione/godne polecenia anime?