• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Builder 10 - pisanie większych projektów.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,655 wizyt
pytanie zadane 27 września 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Oracle0310 Nowicjusz (160 p.)
Witam!

Chciałbym w C++ builderze 10 stworzyć większą aplikację, która by się składała z wielu slajdów(podekranów): już tłumacze o co chodzi. Załóżmy, że mamy główne menu w nim klikamy przycisk ustawienia, przenosi nas do ustawien(dokładnie inny wyglad interfejsu), a następnie przechodzimy do ustawienia sterowania(kolejny inny interfejs). I tutaj moje pytanie:

Jak zrobić taką wieloprojektową aplikację w c++ builder 10?

Próbowałem coś grzebać po Internecie to ludzie wspominali o łączeniu Form, czyli jak przykładowo tworzymy w Form1 to utworzyć kolejne i potem odwołać sie do nich jak do slajdów w PowerPoincie na przykład. Tylko jak to zrobić?

Ponieważ obecnie stoje w miejscu, że po utworzeniu głównego menu nie ma już miejsca na jakiś podslajd(interfejs ustawień itd.)

Może da się jakoś schować(w trakcie projektowania) to co się już utworzyło i tak jakby mieć "goły projekt od nowa".

Ma ktoś jakiś pomysł? Dziękuję z góry za odpowiedzi ;)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 września 2015 przez R[a]=d(ek); Mądrala (6,370 p.)

Cześć! 

Taki efekt możesz właśnie uzyskać za pomocą form.

  1. Odpalasz Bulidera 
  2. Tworzysz nowy projekt (File > new > application)
  3. Zapiszujesz jako (File Save project as), przy czym wybierasz lokalizacje projektu
  4. Na formie 1 (tej co ci sie stworzy automatycznie) dodajesz jakiś button.
  5. Teraz klikasz ( File new > Form  ) - Odpala ci się właśnie druga forma 
  6. W kodzie formy 1 pod sekcją includowania bibliotek dodajesz linijke TForm2 *Form2;
  7. W formie 1 w zdarzeniu onclik przuciszku1 (button1) dodajesz kod:  Form2->show(); Form1->hide();
  8. .... Reszta form analogicznie tak jak już chcesz

 

Pozdrawiam.

0 głosów
odpowiedź 28 września 2015 przez Oracle0310 Nowicjusz (160 p.)
Dziękuję pięknie ;)

Jeszcze jedno pytanie, ale nie wiem czy jest na nie rozwiązanie:

Ponieważ gdy klikam załóżmy w ten przycisk(już jak aplikacja jest uruchomiona) i owszem przenosi mnie do Form2 to jednak animacja jest nowo otwartego okienka. Ja chciałbym, żeby to wyglądało na zasadzie, że w jednej aplikacji po kliknięciu otwiera się inna zakładka "tak płynnie", a nie poprzez pojawienie się nowego okna.

Jest to możliwe?
komentarz 28 września 2015 przez Oracle0310 Nowicjusz (160 p.)
@Radosław Przeździęk

Aplikacja działa dokładnie tak jak oto mi chodziło.

Po przeanalizowaniu plików jakie dołączyłeś(głównie Unit1.cpp) widze, że zrobiłeś to wszystko w jednej formie.( Nie moge otworzyć tego w Builderze, więc wyprowadź mnie z błędu jeśli się myle. ) Co będzie się wiązało z tym, że w momencie projektowania jakby było więcej niż tylko napis TeamPanel itd. to byłby straszny rozgardiasz? Mam racje?

Więc dla większych projektów gdzie w TeamPanel byłoby załóżmy 20 interaktywnych elementów, a w ClubPanel 30(innych niż w TeamPanel) elementów to w trakcie projektowania to wszystkie 50 elementów jest widoczne, ponieważ robisz to wszystko na jednej formie, prawda?

Bo działanie Twojego programu opiera się na zmienianiu Visible pomiędzy true/false, więc na większy projekt takie coś odpada czy nie mam racji?
komentarz 28 września 2015 przez Oracle0310 Nowicjusz (160 p.)
Wpadłem na jeszcze jeden pomysł, aby jednocześnie mieć otwartych pare projektów i po prostu w jednym robić jeden "slajd", w drugim drugi "slajd" itd.

W momencie jakbym chciał scalić aplikacje w jedna wielka całość to bym nanosił elementy i przekopiowywał parametry do jednego projektu.

Wszystko by wtedy odbywało się na jednej formie, czyli wszystkie 50 elementów(o tym co pisałem wyżej) byłoby na jednej formie.

Ale to chyba mozolna, bezsensowna robota i sytuacja by wyglądała tak jak powyżej to, czego chciałem uniknąć?
komentarz 28 września 2015 przez R[a]=d(ek); Mądrala (6,370 p.)
To wszystko zależy ile jest w Tobie upartości dążenia do celu.. Jeśli chcesz stworzyć większy projekt w takiej formie jaką Ci zaproponowałem no to tak będzie to nieco oporne, ale też da się zrobić.. Co do tych elementów 20, 30 , 50 ... itp to  odpowiedź brzmi tak. Automatycznie po wstawieniu jest widoczne, ale można też w inspektorze komponektu po samym dodaniu komponektu zmienić visible na false. Myśląc też nieco do przodu można napisć swój jakiś kontroler opraty na tablicy/tablicach pętki/pętlach i "ifach", który przy większej ilości komponentów ułatwiał prace ale to już zostawiam Tobie jak dalej to rozwiniesz.
komentarz 28 września 2015 przez Oracle0310 Nowicjusz (160 p.)
Okej.

Dziękuję Ci za pomoc i za czas jaki poświęciłeś(a troche go było :D ).

Poszukam sobie jeszcze c++ buildera 6 po internecie i może gdzieś znajdę, a tak to wracam do pracy :D
komentarz 28 września 2015 przez R[a]=d(ek); Mądrala (6,370 p.)
Jeśli chcesz się pobawić z C++ buliderem to masz to:

http://psi.zawidz.pl/psi/kurs/tipstricks.html

http://programowanie.cal.pl/cyfbar/

 

Pozdrawiam i przyjemnego programowania.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 270 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 182 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2016 w C i C++ przez Scrander Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 61 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2016 w PHP przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...