• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomocy jak się zabrać za to zadanie?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
93 wizyt
pytanie zadane 18 marca w Systemy operacyjne, programy przez konrad44420 Nowicjusz (120 p.)
Dany jest n-elementowy wektor liczb rzeczywistych A(n) zawierający wyniki pomiarów. Obliczyć średnią arytmetyczną liczb w tym wektorze oraz odchylenie standardowe. Wypisać te elementy wektora, które różnią się od średniej więcej niż 20% (n oraz elementy wektora podane są przez użytkownika z klawiatury)
komentarz 18 marca przez toko Dyskutant (7,670 p.)
1. Regulamin punkt jakiśtam: Nie proś o rozwiązanie zadań za ciebie. (Co prawda napisałeś "jak się zabrać", a nie "zróbcie mi to", ale no sam nic nie zrobiłeś, nawet nie napisałeś w całości o co chodzi).
2. Ale jak, w czym to masz zrobić? W jakim języku? Czy może w ekselu, patrząc na kategorię pytania?
komentarz 18 marca przez konrad44420 Nowicjusz (120 p.)
C++
komentarz 18 marca przez konrad44420 Nowicjusz (120 p.)
Zacząłem to zadanie, postaram się zaraz wstawić co mam
komentarz 18 marca przez konrad44420 Nowicjusz (120 p.)

zdjecie 

komentarz 18 marca przez toko Dyskutant (7,670 p.)

No i o to chodzi, żebyś zrobił coś sam, i jeśli nie działa, to wtedy pytał. Też powinna być dobrana dobra kategoria: Programowanie/C i C++. I kod lepiej wklejać w bloczku, nie zdjęciem.

No ten kod wygląda okej. Jesteś pewny, że n nigdy nie będzie większe od 100?

Musisz jeszcze policzyć odchylenie standardowe (nie mam pojęcia jak się takie coś liczy, chyba nigdy nie liczyłem. Na wikipedii są jakieś wzory, ale jest ich wiele i wyglądają skomplikowanie. Może ktoś inny pomoże).

Na koniec musisz wypisać wyniki które są większe niż średnia*1.2 lub mniejsze niż średnia*0.8.

komentarz 19 marca przez toko Dyskutant (7,670 p.)

Coś poszukałem i wydaje mi się, że wzór, który Ciebie interesuje to:

gdzie X to średnia, xi to kolejne wyniki, a n to liczba wyników.

Czyli musisz policzyć sumę kwadratów odległości każdego wyniku od średniej, podzielić na n, a następnie zpierwiastkować.

komentarz 19 marca przez Oscar Nałogowiec (29,320 p.)
edycja 19 marca przez Oscar
Wykipedia podaje, że taki sam wynik można otrzymać mając sumę elementów i sumę kwadratów elementów. Pamiętam, że moja radziecka Elektronika (taki kalkulatorek - pierwszy w miarę dostępny w latach 80-tych) miała obliczenia statystyczne i tam było odchylenie standardowe, ale ten kalkulator nie pamiętał wszystkich wprowadzonych liczb, tylko 3 dane - sumę, sumę kwadratów i licznik.

Oczywiście to tylko uwaga - komputer nie ma takich ograniczeń a i tak musisz pamiętać dane by wypisać te, znacznie różniące się od średniej.

 

Zastanawia mnie użycie słowa "wektor" - oczywiście ma to swoje znaczenie w matematyce, ale czy przypadkiem nie chodziło też o std::vector? Było już na lekcjach? Zwykle jak ma być tablica podaje się w zadaniu maksymalną możliwą wielkość.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 176 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 642 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2015 w C i C++ przez gotos Nowicjusz (160 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 200 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...