• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie wiem jak zabrać się za zadanie (funkcja sin(x) w równo odległych punktach)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
176 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2020 w C i C++ przez Ururka Nowicjusz (230 p.)

Treść zadania:

Napisać program który oblicza wartości funkcji sin(x) w równo odległych punktach, a następnie wypisuje je w dwu kolumnach.

Oto kod, który musi być wykorzystany w programie:

#include <iostream>
#include <math.h>
#include <vector>

using namespace std;

vector<double> getXValues (int nPoints , double xMin , double xMax );
vector<double> getFunctionValues ( const vector<double> x);
void printXY ( const vector<double> x, const vector<double> y);

int main () {
int nPoints = 20;
double xMin = 0;
double xMax = M_PI ;
vector<double> x = getXValues ( nPoints , xMin , xMax );
vector<double> y = getFunctionValues (x);
printXY (x,y);

return 0;
}

Moim problemem jest to, że nie wiem jak się za to zabrać. Wydaje mi się, że najpierw powinnam się zabrać za wyznaczenie tych równo odległych punktów, ale akurat tego zupełnie nie wiem jak zrobić.

Proszę o pomoc.

2
komentarz 1 kwietnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Czy to jest cała (i dokładna) treść zadania?
komentarz 2 kwietnia 2020 przez Ururka Nowicjusz (230 p.)
Tak. Skopiowałam wszystko, co było.
komentarz 2 kwietnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Troszkę mi się ta treść zadania nie klei.

1. Funkcja sin(x) przyjmuje kąt. Jak policzyć sinus dla punktu?

2. Skoro mówimy o punktach to w jakiej przestrzeni?

3. Ile tych punktów ma być?

4. Czy punkt "startowy" może być w dowolnym położeniu na przestrzeni?
komentarz 2 kwietnia 2020 przez Ururka Nowicjusz (230 p.)
Czyli nie tylko ja mam wrażenie, że to bez sensu. Dziękuję za zerknięcie na to. Chyba po prostu spytam prowadzącego co miał na myśli, gdy to tworzył :/
komentarz 2 kwietnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
1. Strzelam, że w domyśle były argumenty oraz wartości pomiędzy asymptotami sinusa. Można skorzystać z okresowości owej funkcji, oraz z założeń, że istnieje dla każdej liczby rzeczywistej.

2. W układzie kartezjańskim. Wynika to z nazw funkcji.

4. Z założenia sinusa, wartość X może być dowolna, wartość Y musi być z <-1;1>.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,194 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w C i C++ przez Moonshine Mądrala (6,360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,343 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2016 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 1,241 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2017 w C i C++ przez michalnt Użytkownik (520 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...