• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Które frameworkii webowe posiadają "wbudowany" panel admina? ( na wzór Django-Admin ).

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
265 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2024 w Inne języki przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
edycja 2 stycznia 2024 przez reaktywny

Chciałem zapytać które frameworki (biorąc pod uwagę wszystkie języki programowania) mają panel admina (zapewniony przez framework)? Oczywiście poza Django i Laravel, które są najbardziej popularne. Co jeszcze?

NIE pytam o headless-CMS bo to niedokładnie to samo.

Dzięki!

1
komentarz 2 stycznia 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)
Z ciekawości, o czym mówisz w kontekście Laravela? Bo na oko nie widzę nic wbudowanego.
komentarz 2 stycznia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

Skoro nie ma, to mój błąd. Zasugerowałem się filmem do Fluttera, gdzie panel admina REST API do appki FL był zrobiony w PHP / Laravel i z tego wynika jeszcze zewnętrznej bibliotece (paneli administratorskich). Nie wiem jakiej, jest tego sporo. Orchid, Laravel Nova, open-admin i inne.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 stycznia 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,470 p.)

Z tego co wiem to np Ruby on Rails dostarcza wbudowany interfejs administracyjny, znany jako Rails Admin, w Springu mamy pewne narzędzia, ale to trzeba skorzystać z odpowiednich zależności, aby mieć specjalne metryki i monitorować aplikacje w Javie.

Co masz na myśli poprzed Panel Admina, panel do czego ?
Bo jak pomyśle to oprócz Ruby b Rails to wszystkie pozostałe nie mają wbudowanych paneli, a jedynie pewne spoby dostępu do "danych, metryk, monitoringu itd", ale muszą być recznie implementowane i/lub  skonfigurowane

komentarz 2 stycznia 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

Analogiczne pytanie co wyżej - na oko, Rails Admin nie wygląda na wbudowany?

wszystkie pozostałe nie mają wbudowanych paneli

Z minimalną konfiguracją (do tego stopnia, że nazwałbym to "domyślnym"), django-admin daje po prostu dostęp do przeglądania/edytowania tabel które zdefinowałeś w modelu i tyle.

edycja 4 stycznia 2024 przez reaktywny

@Wiciorny, 

Co masz na myśli poprzed Panel Admina, panel do czego ?

Coś na miarę rozwiązania z Django, Adrian17 za mnie wyjaśnił jak to działa.

Jako ciekawostkę dodam, że Panel admina Allegro.pl jest zbudowany na customowym panelu Django-Admin :).

RoR ma w postaci zewnętrznej bilblioteki chyba (??), podobnie Elixir ma kilka admin-paneli - jako 3rd party library ale IMO żaden nie działa dobrze :) i one nie są częścią Phoenix.

Do Phoenixa jest stodunkowo nowy i rozwijany - LiveAdmin (na Phoniix LiveView), ale nie jest cześcią Phoenixa.

Natomiast Ash ma swój wbudowany panel (https://ash-hq.org/).

@Wiciorny, jak mówisz o Springu i JVM, to jest JHipster (który tworzy panel "automatycznie"  podobnie jak w Django) - nigdy nie korzystałem. Masz dostęp do danych (wprowadzanie, edycja, ....). Nie jest to jescze w pełni funkcjonalny panel oczywiście.

1
komentarz 2 stycznia 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,470 p.)
ale jHipster to narzędzie, którymi sobie generujesz elementy aplikacji w tym panele, a nie "automatyczny" gotowy panel administracyjny i sposób implementacji tego nie jest też trywialny, tzn musisz sporo skonfigurować w projekcie żeby to uzyskać, dlatego nie wiedziałem co masz na myśli mówiąc o Panelu Admina.

Wbudowany Panel np. do rest API można uzyskać konfigurująć Swageera dla aplikacji Springowej, ale to tez trzeba dobrze zdefiniować backend, aby ten Panel zawierał to co chcemy.
+1 głos
odpowiedź 3 stycznia 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)
Dla PHP jest API Platform. Słyszałem pozytywne opinie.
1
komentarz 3 stycznia 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)
Gdybyś chciał coś nieco mniejszego dla Symfony jest SonataAdminBundle.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 537 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2022 w PHP przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 551 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 526 wizyt

93,336 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...