• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak liczyć zwrot podatku za leki ?

Cloud VPS
+1 głos
454 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2023 w Offtop przez Osse Stary wyjadacz (10,070 p.)
Cześć. Jak liczyć zwrot podatku za zakupione leki. Chodzi o ulgę rehabilitacyjną, wiem że z każdej faktury to wartość powyżej 100 zł, chodzi mi bardziej o kwotę zwrotu od np 3 tyś. wydanych w aptece. Pozdrawiam.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

Zwrot możesz tylko za leki, które są związane z aktualną niepełnosprawnością, więc nie tyczy się to wszystkich zakupionych leków, a tylko tych niezbędnych na podstawie, których niepełnosprawność ich wymaga.

Piszę też to "najpierw trzeba przedstawić w MOPS-ie wycenę niezbędnych leków, a po ich zakupie przedstawić fakturę jako potwierdzenie zakupu"

komentarz 28 grudnia 2023 przez Osse Stary wyjadacz (10,070 p.)
@Wiciorny to wszystko co mówisz to prawda, tylko chodziło mi bardziej o sam zwrot na jakich zasadach jest liczony (procentowo od wydanej kwoty ile procent) chodzi o rozliczanie z fiskusem osby z drugą grupą niepełnosprawności.
komentarz 28 grudnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
tu masz wszystko wyjaśnione:  jak odliczyć, co możesz, kiedy możesz, co warto mieć np. paragon, dowód zakupu, fakt, kto dokonał zakupu itp.
https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/ulgi-odliczenia/5694574,ulga-na-leki-dla-kogo-i-ile-mozna-odliczyc-wydatki-na-lekarstwa-przyklad.html
komentarz 1 stycznia 2024 przez Osse Stary wyjadacz (10,070 p.)
:) Co i jak to wiem chodziło mi bardziej jak rozliczany jest zwrot (kwotowo), Dzięki za zaangażowanie się w temacie. Szczęśliwego Nowego Roku

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 231 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2016 w Offtop przez TheFeniks Gaduła (4,690 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 578 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2023 w Offtop przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
+2 głosów
3 odpowiedzi 854 wizyt

93,487 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,906 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...