• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dane metodą GET

Object Storage Arubacloud
+1 głos
141 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2023 w PHP przez niezalogowany

Nie umie się doszukać jakiegoś konstruktywnego opisu jak przekazywać dane do wywołania metodą GET

działa w przypadku jednej zmiennej, ale potrzebuje przekazać dwie informacje?

<a href="https://adres-tymczaasowypl/kontakt.php?subskrypcjadomnie=ok?szerokosc-bok=ok">tutaj</a>

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 grudnia 2023 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
wybrane 31 grudnia 2023
 
Najlepsza

Zmienne się oddziela ampersandem:

Http://example.com/?zmienna1=wartosc&zmienna2=wartosc

Warto przy tym pamiętać, że w kodzie HTML zapisuje się yo jako &amp;

komentarz 26 grudnia 2023 przez niezalogowany
oki
0 głosów
odpowiedź 27 grudnia 2023 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

Możesz też spróbować z plikiem .htaccess

[ test on-line ]

GET: https://www.example.com/wartosc1/wartosc2 

np:

<a href="https://adres-tymczaasowypl/subskrypcja-do-mnie-ok/szerokosc-bok-ok">tutaj</a>

.htaccess

RewriteEngine On
RewriteBase /

# Przekieruj /wartosc1/wartosc2 do index.php?zmienna1=wartosc1&zmienna2=wartosc2
RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)$ index.php?zmienna1=$1&zmienna2=$2 [QSA,L]

link wyjściowy

https://www.example.com/index.php?zmienna1=wartosc1&zmienna2=wartosc2

 

komentarz 27 grudnia 2023 przez niezalogowany
nie obraź się, ale chyba w następne święta poprzedni sposób działa, chociaż.. htaccess też musi być:)
komentarz 27 grudnia 2023 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

Czemu mam się obrażać, wink. Twój wybór, podałem tylko alternatywne podejście do tematu.

komentarz 28 grudnia 2023 przez niezalogowany

@VBService, na pewno w wolnej chwili:)) ale jak już wiesz o co chodzi, to może znasz "strpos"

chodzi o to, że szukam jakiegoś ciągu w tekście, zapisuję emaile, i jak ktoś się chce dopisać do listy to sprawdzam, czy adres istnieje ok

z tym, że "strpos" pierwszą literę traktuje jako "0" czyli jak mam w pliku

marcin.dresnokmarcin

to, żadnego "marcin" nie przeczyta

jak dam:

kmarcin.dresnokmarcin

to "k" jest na "0" i marcin na "1"

więc wtedy taki adres istnieje

To mały problem, bo tworzę plik i wstawiam losową literę z początku, resztę czyta poprawnie, tylko do kiedy, co to za reguła, o co chodzi?

komentarz 28 grudnia 2023 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

@marcin.dresnok, strpos działa prawidłowo, zgaduje, że używasz w ten sposób

if (strpos($lista, $email)) { ... }

i jeżeli szukany tekst (w tym przypadku adres email, lub jego fragment) zaczyna się od pozycji zero (0), to przy takim zapisie jest to zero traktowane jako logiczne false,

użycie operatora === spowoduj poprawne działanie strpos, i druga korzyść, kod staje się bardziej czytelny bo wskazuje jednoznacznie na intencję programisty, czyli

if (strpos($lista, $email) === false) {
    // kod do wykonania, gdy $email nie znajduje się w $lista
} else {
    // kod do wykonania, gdy $email znajduje się w $lista
}

 

BTW, może rozważ użycie do tego tablicy, czyli

  1. użyj file, żeby wczytać plik do tablicy (jedna linia kodu wink )
    $lista = file('subskrypcja.txt');
    
  2. i teraz możesz użyć np: in_array() lub array_search()
$lista = file('subskrypcja.txt');

// Szukana fraza
$szukanaFraza = "marcin";

// Sprawdź, czy fraza znajduje się w tablicy
if (in_array($szukanaFraza, $lista)) {
    echo "Fraza została znaleziona w tablicy.";
} else {
    echo "Fraza nie została znaleziona w tablicy.";
}
$lista = file('subskrypcja.txt');

// Szukana fraza
$szukanaFraza = "marcin";

// Znajdź indeks, pod którym znajduje się fraza w tablicy 
$indeks = array_search($szukanaFraza, $lista); 
// Sprawdź, czy fraza została znaleziona 
if ($indeks !== false) { 
    echo "Fraza została znaleziona w tablicy pod indeksem $indeks.";
} else {
    echo "Fraza nie została znaleziona w tablicy."; 
}

 

komentarz 31 grudnia 2023 przez niezalogowany
Temat wyczerpany, wcześniej też działało, ale gdzieś ustawiłem złe operatory. Tablic jeszcze nie stosowałem, dzięki!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,445 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt
pytanie zadane 12 września 2017 w PHP przez KoruS Obywatel (1,630 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 180 wizyt
pytanie zadane 1 października 2017 w PHP przez kingkushlee Gaduła (3,960 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...