• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język i program do napisania karcianki 2d ?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
261 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2023 w Inne języki przez kycajapp Nowicjusz (130 p.)
platforma pc

karcianke mam już wykonaną w formie fizycznej, gra najbardziej przypomina leage of runetera - czyli zależy mi głównie na mechanice wpływaniu jednych kart na drugie itp.

chciałbym chociaż spróbować przenieść to na ekran dla siebie samego.

kilka lat temu nauczyłem się html5 z css + trochę liznąłem javascript i php/mysql - napisałem konkretną stronę i porzuciłem ową sferę zainteresowań więc już nic z tego nie pamiętam, ale mniej więcej wiem ze jestem w stanie w kąkuter. Mogę tutaj dodać że php był dla mnie trudny.

Myślałem nad pythonem lub java - co byłoby najłatwiejsze do danego zadania i najlepiej z programem z opcją visualscript, a może inny język?
komentarz 6 listopada 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Python lub Typescript.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 6 listopada 2023 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 6 listopada 2023 przez VBService

Na początek polecam python-a, ponieważ jest uważany za język programowania o niskim progu wejścia, co oznacza, że jest stosunkowo łatwy do nauki i zrozumienia, szczególnie dla początkujących programistów.

  • Python z frameworkiem Pygame: Pygame to popularny framework do tworzenia gier 2D, który oferuje wiele funkcji do obsługi grafiki, dźwięku i interakcji. Jest stosunkowo prosty do opanowania i dostępna jest dokumentacja jak i tutoriale online [ Podstawy PyGame ].
  • C# z użyciem Unity: Jeśli preferujesz bardziej zaawansowaną platformę do tworzenia gier 2D i 3D, Unity jest doskonałym wyborem. Unity pozwala na tworzenie gier na różne platformy, w tym na PC. Możesz użyć języka C# do programowania gry w Unity. W Unity dostępne są narzędzia do tworzenia gier oraz opcja VisualScript, która może być przydatna, jeśli jesteś początkującym programistą (jak sam napisałeś) [ Poradnik Unity 5 ].
  • Java z użyciem frameworku LibGDX: LibGDX jest popularnym narzędziem do tworzenia gier 2D na platformę PC i jest kompatybilny z wieloma systemami operacyjnymi. [ LibGDX ]
  • Godot Engine z językiem GDScript lub VisualScript: Godot to darmowy i open-source silnik do tworzenia gier, który jest łatwy do nauki i obsługuje wiele rodzajów gier. W Godot-cie możesz użyć języka GDScript (bardzo podobnego do Python-a) lub VisualScript. Pozwala tworzyć gry na PC i inne platformy. [ Godot - Crash Course for Beginners ]
  • Javascript
    Phaser.js: to popularny framework do tworzenia gier 2D w JavaScript. Oferuje wiele narzędzi i funkcji do tworzenia gier, takie jak obsługa grafiki, dźwięku, fizyki i zarządzania scenami. [ https://phaser.io ]
    Three.js: Jeśli planujesz stworzyć grę 3D, Three.js jest doskonałą biblioteką do tworzenia gier 3D w JavaScript. Umożliwia renderowanie trójwymiarowej grafiki w przeglądarkach internetowych. [ https://threejs.org ]
    Babylon.js: kolejna biblioteka do tworzenia gier 3D w JavaScript. Jest silnym narzędziem do tworzenia gier, szczególnie tych opartych na grafice 3D. [ https://www.babylonjs.com ]
    P5.js: P5.js to biblioteka do tworzenia grafiki i interakcji w JavaScript. Jest doskonałym narzędziem dla artystów i twórców, którzy chcą eksperymentować z tworzeniem gier i interaktywnych projektów. [ https://p5js.org ]
    Cocos2d-js: to framework do tworzenia gier mobilnych i przeglądarkowych w JavaScript. Obsługuje zarówno gry 2D, jak i 3D. [ https://www.cocos.com/en/cocos2dx ]
    PixiJS: to silnik do tworzenia gier i interaktywnej grafiki w JavaScript. Jest znany ze swojej wydajności i może być używany do tworzenia gier 2D oraz aplikacji multimedialnych. [ https://pixijs.com ]
    PlayCanvas: PlayCanvas to platforma do tworzenia gier 3D w przeglądarkach. Udostępnia narzędzia do tworzenia gier i interaktywnych projektów. [ https://playcanvas.com ]

 

 

BTW, sprawdź też temat:

1
komentarz 6 listopada 2023 przez kycajapp Nowicjusz (130 p.)
Super, dziekuje.
+1 głos
odpowiedź 6 listopada 2023 przez danehcan Obywatel (1,170 p.)
c++ ?
1
komentarz 6 listopada 2023 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Imo przerost formy nad treścią. JS, Python będą najprostsze w tym kontekście.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,708 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...