• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

java najdłuższy typ możliwy

Object Storage Arubacloud
+1 głos
159 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Niepokonana7999 Bywalec (2,270 p.)

Hej jaki jest typ, który jest w stanie przechować największą możliwą liczbę?

"Napisać program, który oblicza iloczyn nieparzystych elementów  tablicy jednowymiarowej, przetestować na tablicy 100 liczb pseudolosowych w zakresie do 11 do 80". Teoretycznie przydałaby się zmienna, która wytrzyma 79^100. Mój kod działa na małe tablice, ale na aż takie duże nie działa. A to jest bardzo ważne zadanie, także jakieś rady?

import java.util.Random;

public class liczby {



    public static void main(String[] args){
        Random rand = new Random();
    int[] liczby=new int[100];

    for(int i=0; i<100;i++) {
        liczby[i] = rand.nextInt(70) + 11;
        System.out.println(liczby[i]);
    }

   
        long ile=1;
        for (int i=0; i<liczby.length; i++){
            if( liczby[i]%2==0) continue;
            ile=ile*liczby[i];
        }
        System.out.println(ile);


    }
}

 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2023 przez M_a_T Obywatel (1,140 p.)
komentarz 30 sierpnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
Zdecydowanie BigDecimal służy do tego, niekoniecznie BigInteger. Gdyż BigInteger, jest jedynie dedykowanym zwykłym integerem do tego, aby w Javie móc operować na Kolekcjach typu "prostego", natomiast dodatkowo w odróżnieniu od Integera, zawiera elementy Math.

NO chyba, że komuś zależy na kalkulacjach samych liczb całkowitych, no ale nie uważam to za potrzebnę.
komentarz 31 sierpnia 2023 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,270 p.)
No i się nie kompiluje java: incompatible types: int cannot be converted to java.math.BigInteger
komentarz 31 sierpnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
Po angielsku masz dokładnie napisane to co się dzieje, więc nie powinnaś mieć problemu z poprawieniem konwersji i zmianą implementacji.
0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,172 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2017 w Java przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 328 wizyt
pytanie zadane 17 października 2022 w Bezpieczeństwo, hacking przez alpha.netrunner Gaduła (4,690 p.)
–2 głosów
0 odpowiedzi 356 wizyt
pytanie zadane 10 września 2017 w Ogłoszenia, zlecenia przez p4w6i Nowicjusz (130 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...