• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Includowanie gotowych zapytań do bazy MySQL z pliku "plik.inc.php"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
164 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2023 w SQL, bazy danych przez ptaszek Nowicjusz (120 p.)
edycja 24 sierpnia 2023 przez Arkadiusz Waluk

Witam.  Pozdrawiam wszystkich na tym forum. Mam zapytanie do bazy MySQL:
 

 <?php
$query  = ("SELECT   DISTINCT (o_data_sp) AS o_data_sp   FROM  $tablename where  u_nazwa_s='$u_nazwa_s' and  p_kal_nt = 'FAŁSZ' and o_data_sp BETWEEN '$datastart' AND '$datastop'  order by o_data_sp ASC" );
$result = mysql_query($query)
    or die("Zapytanie nie powiodło się");
echo "<select title=\"Zmiana planu kalibracji  przez OM\" id=\"Combobox1\" name=\"o_data_sp\">";
while (list($o_data_sp) = mysql_fetch_row($result))
print "<option class=\"womy\">$o_data_sp</option>";
print "</select>";
?>


Chciałem  tylko zamienić mysql_query na mysqli_query. Robiłem podejścia ale już brak mi sił i koncepcji. Czy może jest jakaś dobra dusza co by mi rozkminiła te zapytanie wstawiając nowe mysqli_query, aby otrzymać rezultat pozytywny. Jeszcze raz pozdrawiam bo jestem tu pierwszy raz.

komentarz 24 sierpnia 2023 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 sierpnia 2023 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
A jak próbowałeś robić i jaki był problem? Powyższy kod nie pokazuje samego nawiązywania połączenia, a przy zmianie na mysqli_ to także będzie istotne. Musisz przekazać obiekt nawiązanego wcześniej połączenia do mysqli_query, jest to pokazane w dokumentacji albo w przykładach tutaj: https://www.php.net/manual/en/mysqli.query.php#refsect1-mysqli.query-examples (procedural style), być może tego nie zrobiłeś.
komentarz 25 sierpnia 2023 przez ptaszek Nowicjusz (120 p.)
przeniesione 25 sierpnia 2023 przez Arkadiusz Waluk
Witam

Polaczenie jest w $link

<?php
$host="localhost";
$db_user="user";
$db_password="password";
$db_name="dbaza";

$polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
 
    if ($polaczenie->connect_errno!=0)
    {
        echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno;
    }

if (mysqli_connect_errno()) {include("./komunikaty/mysql_bl.php");exit;}
//koniec połączenia z bazą danych
?>
komentarz 25 sierpnia 2023 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Czyli tutaj używasz mysqli obiektowo, w takim razie wypadałoby być konsekwentnym i wykonanie zapytania też zrobić obiektowo. Czyli będzie nie mysqli_query(), a $polaczenie->query(), zgodnie z przykładem "Object-oriented style" pod powyższym linkiem.
komentarz 25 sierpnia 2023 przez ptaszek Nowicjusz (120 p.)
Tak po nitce do kłębka. Stosuje obiektowo $polaczenie->query() i $result chiałbym tak jak zamieściłem wcześniej w selekcie. Ja dawno napisałem moje skrypty, a  tu wszystko się zmienia w szalonym tempie, dlatego nie nadążam.
komentarz 25 sierpnia 2023 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
To na tym co zwróci $polaczenie->query() możesz wywołać fetch_row(), wyjaśnienie i przykład znajdziesz tutaj: https://www.php.net/manual/en/mysqli-result.fetch-row.php#refsect1-mysqli-result.fetch-row-examples

Zasadniczo mechanizm działania tego jest ciągle ten sam, założenia są takie same, po prostu trochę zmienił się zapis i forma :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 255 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2017 w SQL, bazy danych przez kabzonek Nowicjusz (140 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 299 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 556 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2016 w PHP przez fmc Początkujący (260 p.)

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,967 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...