• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra przeglądarkowa - od czego zacząć

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
417 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2023 w PHP przez Kasaewa Nowicjusz (140 p.)
Cześć wam! Mam pomysł na grę, ba, nawet mam opisane co jak ma wyglądać w niej, pomysł wizualny mam, ale nie wiem jak się zabrać za tworzenie. Mam podstawy C, C++, html, css.

Sama gra ma być najpierw przeglądarkowa a później zmodyfikowana/rozbudowana do bycia dodatkowo na android (jeżeli się da). Nie wiem czy ma sens najpierw robić 1-osobową a dopiero później rozbudować do multi-playera na zasadzie gildii, odwiedzania znajomych, wspolnych rajdów, czatu na żywo (czy da sie rozbudowac?). Gra bedzie podobna do Gladiatusa, ale calkiem inna :) Będzie główna postać do rozwijania i wszytsko wokół niej.

W jakim języku to pisać byc można było w prosty sposób pózniej to rozwijać?

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 20 lipca 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (27,530 p.)
W dużym skrócie: nie chcesz pisać takich rzeczy w C/C++, mimo, że technicznie większość by się dało. Strasznie dużo energii schodzi w tych językach na zajmowanie się wszystkim na około (z Rust jest pewnie podobnie, choć trochę lepiej).

Najprostszym wyjściem jest JavaScript albo TypeScript - oba te języki możesz wykorzystać zarówno po stronie klienta jak i po stronie serwera (bo część serwerową i tak i tak będziesz musiał napisać). Co więcej, jeśli nie potrzebujesz miliona FPSów w grze, to można w JS/TS spokojnie robić proste real-timeowe gry (choć Gladiatus po screenach real-timeowy nie jest).

Jeśli nie wiesz odczego zacząć, to zacznij od rospisania sobie absolutnie najprostszej wersji gry jaką potrzebujesz w jak największych detalach - załóż, że to będzie po prostu poprzedzający projekt, który będzie służył do nauki, zanim weźmiesz się za faktyczną grę. A potem zacznij go implementować.

Po drodzę pewnie nie zaszkodzi, jeśli byś pochylił się nad np. tym jak przeglądarka komunikuje się z częścią serwerową - napisz sobie np. jakiś prosty czat na websocketach przy użyciu wybranej technologii. Komunikacja między grą a serwerem będzie dość zbliżona od strony architektury.

Popatrz też po różnych frontendowych frameworkach - a nuż w którymś łatwiej będzie Ci się tworzyć taki frontend jaki potrzebujesz.

Co do grafik, to https://opengameart.org/ - tylko pamiętaj respektować licencje ;)

Powodzenia!
komentarz 20 lipca 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,050 p.)
Z grubsza się zgadzam, poza JS ;) To już trochę lepiej w TS programować. Z "łatwych i przyjemnych" języków można wybrać  nawet Pythona i PyScript (ale to jeszcze nie jest dopracowane rozwiązanie). Można się pokusić także o Dart i Flutter - web obecnie nie jest dopracowany, ale mobile tak i desktop prawie tak.

Ja bym proponował na backend gry (niemal) dowolny język, a front end wykonał na bazie WebAssembly. WASM ma tę zaletę, że bardzo łatwo jest przenieść kod na inne platformy. Niby w ekosystemie JS / TS jest RN i Electron... Ale nie mam do nich przekonania.

Jeśli chodzi o grafiki, to mimo, że są ich miliony w sieci i często za free, to i tak zwykle trzeba... zlecić je grafikowi :) Tak żeby to wszystko miało ręce i nogi oraz prezentowało odpowiedni poziom.
komentarz 20 lipca 2023 przez Kasaewa Nowicjusz (140 p.)

@Gynvael Coldwind, a php? Bo znalazlam jakis poradnik w necie napisania gry w php... a wlasnie potrzebowalabym takiego typu porad - sciagnij to i tam pisz, jezyka to sie naucze bo wlasnie mam wersje light tej gry rozpisana, mam wstepne grafiki, ale nie mam pojecia od czego zaczac back end.

komentarz 20 lipca 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,050 p.)

Nie jestem Gynvael Coldwind, ale podpowiem, że PHP też będzie OK. Aczkolwiek sugerowałbym - jeśli zaczynasz od zera - coś ciekawszego (oczywiście pojęcie względne), konkretnie Python + FastAPI na backend. Nie wiem czy jest coś łatwiejszego i przyjemniejszego jeśli chodzi o język/framework do zrobienia REST API czy GraphQL API. Serio! Jest to super rozwiązanie, szczególnie dla początkujących, chyba już prościej API nie da się napisać niż w FastAPI!

komentarz 20 lipca 2023 przez Comandeer Guru (601,590 p.)

@reaktywny, 

WASM ma tę zaletę, że bardzo łatwo jest przenieść kod na inne platformy.

To dokładnie jak JS ;) A wychodząc z założenia, że nawet mikrofalówka ma obecnie przeglądarkę, to nawet nie trzeba przenosić. Bo Sieć jest, było, nie było, najbardziej uniwersalną platformą na ten moment. 

komentarz 20 lipca 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,050 p.)
Masz rację, co do przenośności, ale ....JS, ehh nie lubię JS :)
komentarz 20 lipca 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (27,530 p.)

@Kasaewa, PHP ujdzie, ale TBH raczej bym TS/JS polecił niż PHP. PHP ma generalnie swoje za uszami, i model w którym działa bardzo utrudnia robienie czegoś po WebSocketach.

Osobiście preferuje Python na backend, ale zasugerowałem TS/JS tak żebyś nie musiał się dwóch różnych nowych języków uczyć na front/back.

1
komentarz 20 lipca 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (27,530 p.)

@Nałogowiec, odnośnie:

Jeśli chodzi o grafiki, to mimo, że są ich miliony w sieci i często za free, to i tak zwykle trzeba... zlecić je grafikowi :) Tak żeby to wszystko miało ręce i nogi oraz prezentowało odpowiedni poziom.

Ogólnie się zgadzam, ale da się całkiem sporo fajnych rzeczy zrobić bazując na darmowych grafikach + poprosić grafika, żeby skupił się na uspójnianiu rzeczy (palety kolorów, etc). No i dorabiając trochę rzeczy samemu :)

Oczywiście efekt zawsze będzie lepszy jeśli ma się dobrego grafika pod ręką, ale jeśli się robi coś na małym budżecie, to to podejście wspomniane wyżej też da radę.

komentarz 21 lipca 2023 przez Kasaewa Nowicjusz (140 p.)

@Gynvael Coldwind, ts/js od czego zaczac? Sa jakies poradniki? Jakies srodowisko do pisania kodu?

komentarz 25 lipca 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (27,530 p.)
Są są, spokojnie na sieci znajdziesz info - to bardzo popularne języki :)
+3 głosów
odpowiedź 19 lipca 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,050 p.)

Zainteresuj się WebAssembly (WASM). To takie appki, bardziej webowe (ale nie tylko), wspierane przez najważniejsze przeglądarki internetowe. Bardzo fajne rzeczy w tym powstają! I nie trzeba znać TS / JS!

Nie wiem jakie znasz języki, ale wydaje mi się, że najrozsądniejsze dla WASM to: Go, C++ i Rust, ewentualnie C# (głównie Blazor). Teoretycznie WebAssembly można zrobić w niemal każdym języku, ale różnie to wychodzi (jakość kodu, wydajność, finalny rozmiar pliku) no i różny jest komfort (przyjemność) programowania.

Jeśli chodzi przykładowo o Rust, to ekosystem WASM jest bardzo rozbudowany i dość dojrzały, masz tu wiele frameworków WASM/Rust, a najciekawsze to Yew, Leptos, Dioxus i Sycamore (choć jest cała masa innych).

Musisz mieć sporo wytrwałości i wiele wolnego czasu, aby ukończyć tak duży projekt! :)  Życzę powodzenia!

Wykorzystując przykładowo Dioxus, będzie można niedługo robić appki także dla mobile i desktop. W innych przypadkach też, ale czasami będzie potrzebny jeszcze framework typu Tauri (który ma WebView i w nim osadzasz swój WASM). Ogólnie wszystkie najważniejsze platformy są w Twoim zasięgu :)

Poniżej porównanie czterech najciekawszych frameworków RUST dla WASM:

 

Yew

  • Most mature and widely-used

  • JSX-like template syntax

  • React-like (historically Elm-like struct components, now React-like function components)

  • More boilerplate for things like event callbacks, need to `.clone()` things into closures, etc.

  • Relatively good performance (think something like Preact/Vue, faster than React)

  • Safe Rust

  • Medium WASM binary sizes

  • Community-maintained (i.e., original creator has lost); it's well-maintained, reviewers do a good job looking at PRs etc., but (subjective take here) I don't see much of a vision driving it forward longer term

Dioxus

  • Relatively new, fast moving

  • Explicitly models/markets itself as being React-like

  • Unique template syntax (not JSX-like)

  • Lots of unsafe Rust

  • Very good performance based on newish block-DOM approach (less flexible than React/Yew VDOM, but more performant)

  • Large WASM binary sizes

  • Lots of emphasis on targeting desktop/native UI as well

Leptos (full disclosure: I am the creator)

  • Relatively new, fast moving

  • Based on SolidJS/fine-grained reactivity, with no virtual DOM overhead

  • JSX-like template syntax

  • Entirely safe Rust

  • Very, very good performance; outcompetes others listed here not only on rendering speed but on memory usage and on server-rendering speed

  • Small WASM binary sizes (slightly larger than Sycamore)

  • Fastest server rendering and strong emphasis on/support for integrations with the server, including multiple server-rendering modes (like both in-order and out-of-order HTML streaming)

Sycamore

  • More mature than Dioxus/Leptos, relatively slow-moving

  • Based on SolidJS/fine-grained reactivity

  • Unique template syntax (not JSX-like)

  • Lots of unsafe Rust

  • Small WASM binary sizes

  • Quite good performance, faster than Yew, slower than Dioxus/Leptos, but probably plenty for whatever you need

  • Major bonus: the Perseus metaframework

Powyższe opracowanie / porównanie zaciągnięte z forum Rust (reddit), napisane przez autora Leptosa.

Jak nie Rust, to jest sporo innych możliwości, ale osobiście poszedłbym w Rust. Sporo gier powstaje właśnie w tym języku.

Może być od biedy Csharp, jest sporo przykładów i dobra dokumentacja Blazora (ich sztandarowy WASM).

Jeszcze raz - powodzenia!

 

 

Podobne pytania

+2 głosów
4 odpowiedzi 1,695 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 681 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2020 w Inne języki przez motywator1994 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 254 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2019 w Mikrokontrolery przez manager96 Bywalec (2,050 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,661 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...