• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pliki .txt i zmienne JavaScript (PHP)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
228 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2023 w JavaScript przez Miguel001 Nowicjusz (120 p.)
Cześć, prosiłbym o nakierowanie i podpowiedź jak rozwiązać problem.

Mam na swojej stronie stoper napisany w JS. Chciałbym teraz zapisać lokalnie(w folderze gdzie znajduje się cała strona) w pliku.txt dane, które zgromadziłem przy jego pomocy (datę i zliczony czas), oraz później, w przyszłości, móc odczytywać z tego pliku te wartości.
Jak do tej pory wiem(chyba), że PHP potrafi całkiem sprawnie pracować na plikach .txt

Dlatego proszę o pomoc choćby w poddaniu pomysły jak wysłać dane z JS do PHP (ale bez funkcji fetch(), gdyż bardzo bym chciał ograniczyć udział Internetu i połączenia z serwerem).

Chyba, że jest jakaś jeszcze inna metoda/sposób, dzięki której mogę pracować na plikach.txt w dość przystępny sposób na stronie internetowej. (mniej więcej jak w c++, bo tam praca z .txt jest dość przyjemna)

Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość - dopiero zaczynam z JS :D

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 10 lipca 2023 przez Comandeer Guru (601,890 p.)

ale bez funkcji fetch(), gdyż bardzo bym chciał ograniczyć udział Internetu i połączenia z serwerem

Nie da się. PHP działa na backendzie, JS w przeglądarce. Żeby przesłać dane z jednego do drugiego, trzeba wykorzystać sieć.

Można robić jakieś kombinacje alpejskie z formularzem choćby, ale still – ostatecznie trzeba wysłać żądanie.

komentarz 10 lipca 2023 przez Miguel001 Nowicjusz (120 p.)
Okej czaje, to teraz już wiem jak się za to zabrać
komentarz 10 lipca 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,320 p.)
Dodatkowo, o ile PHP pracujące na serwerze może "wszystko" to JS pracujące w przeglądarce ma ograniczone możliwości - w szczególności żadnych lokalnych plików.
1
komentarz 10 lipca 2023 przez Comandeer Guru (601,890 p.)

w szczególności żadnych lokalnych plików.

Chyba że Chrome ;) 

0 głosów
odpowiedź 12 lipca 2023 przez VBService Ekspert (253,480 p.)
edycja 13 lipca 2023 przez VBService

Jak do tej pory wiem(chyba), że PHP potrafi całkiem sprawnie pracować na plikach ...

... metoda/sposób, dzięki której mogę pracować na plikach ... w dość przystępny sposób 

 

Polecam, sprawdź m. in. przy pracy z plikami TXT lub DAT.:

a także

 

polecam także sprawdzić, kilka innych popularnych formatów plików, które warto rozważyć przy pracy z danymi w PHP:

  • CSV -  są łatwe do odczytania i zapisu w PHP. Są one używane do przechowywania danych tabelarycznych, gdzie wartości w poszczególnych kolumnach są oddzielone przecinkami.

  • JSON - jest popularnym formatem przechowywania danych w postaci tekstowej. W PHP możesz łatwo analizować dane JSON i przekształcać je w tablice lub obiekty za pomocą funkcji takich jak json_decode() i json_encode().

  • XML - to uniwersalny format do przechowywania strukturalnych danych. W PHP możesz używać bibliotek takich jak SimpleXML lub DOMDocument do odczytu i zapisu danych XML.

  • SQLite - to lekka baza danych, która jest popularna w aplikacjach internetowych. W PHP możesz pracować z bazami danych SQLite, tworząc połączenie za pomocą rozszerzenia PDO (PHP Data Objects) lub rozszerzenia SQLite.

 


 

Sprawdź też: PHP on the frontend! No more Javascript!  [ Livewire ]

komentarz 13 lipca 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,090 p.)
No to jeszcze jest PyScript i WASM.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 461 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 471 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 184 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2019 w PHP przez Patryk Kania Początkujący (310 p.)

92,596 zapytań

141,445 odpowiedzi

319,717 komentarzy

61,980 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...