Witam, chciałbym spróbować swoich sił w programowaniu Rasberry Pi oraz Arduiuno słyszałem że można łączyć oba systemy.
Mogło by to tak wyglądać są 2 czytniki temp wysyłają dane do głównego komputera który porównuje i ustala zamkniecie zaworów (warunek jest taki oba mogą byc na raz otwarte ale zawsze jeden musi być otwarty chociaż w połowie). Podejmowana jest decyzja i np. do kontrolera z czajnikiem temp jest wysyłany komunikat żeby ruszył zawór/silnik/servo.
Więc tak potrzebuje czegoś co będzie uruchamiało program i działało jako główna jednostka zarządzająca(może serwer jakiś albo i Arduino/Rasberry?) myślę też żeby móc później do tego dostać sie jak do routera przez ip żeby zmieniać wartości a w miare rozwoju nawet zdalnie z poza domu. Oraz czegoś malutkiego co będzie rozsiane i podłączone do domowego WIFI.
Jako iż nie mam doświadczenia z arduino i rasberry prosiłbym o rade konkretnie czego potrzebuje aby jak najtaniej uruchomić taki system. rasberry jest najdroższym elementem nawet nie wiem czy potrzebnym.
Płytki znajdowałem najtańsze jakieś malutkie już od 25zł na bootland myślę że podołały by(np. ATtiny85 Mini Mikrokontroller - 5V). Do tego jakiś czujnik temp w polsce nie znalazłem poniżej 10zł za sztuke analogów na aliexpress do 2 zł sie zamykały. Jeszcze pewnie jakiś moduł WIFI. I oczywiście te servo/silniczek/zaworek.
Może ktoś wie gdzie co znajdę w jakiś dobrych cenach.
PS. W przyszłości w miare zdobywania wiedzy chciałbym utworzyć aplikacje która by pozwalała na zmianę parametrów z telefonu w locie. Oraz integracje większej ilości systemów do tego rozwiązania np. sterowanie przełącznikami, wyświetlanie wszystkich danych z czujników... Teraz i tak potrzebuje tylko czegoś co wykonywało by tą prace z odczytem temp i ruszaniem servo. A ewentualne zmiany byłby by wprowadzane poprostu przez przeprogramowanie kontrolera lub przez jakąś stronkę ip(jak to działa z konfiguracją routerów) lub serwer.