• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czego potrzeba do uruchomienia prostego systemu po WIFI (mikrokontrolery)

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
255 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2023 w Sprzęt komputerowy przez Whyyy Nowicjusz (240 p.)

Witam, chciałbym spróbować swoich sił w programowaniu Rasberry Pi oraz Arduiuno słyszałem że można łączyć oba systemy.

Mogło by to tak wyglądać są 2 czytniki temp wysyłają dane do głównego komputera który porównuje i ustala zamkniecie zaworów (warunek jest taki oba mogą byc na raz otwarte ale zawsze jeden musi być otwarty chociaż w połowie). Podejmowana jest decyzja i np. do kontrolera z czajnikiem temp jest wysyłany komunikat żeby ruszył zawór/silnik/servo. 

 Więc tak potrzebuje czegoś co będzie uruchamiało program i działało jako główna jednostka zarządzająca(może serwer jakiś albo i Arduino/Rasberry?) myślę też żeby móc później do tego dostać sie jak do routera przez ip żeby zmieniać wartości a w miare rozwoju nawet zdalnie z poza domu. Oraz czegoś malutkiego co będzie rozsiane i podłączone do domowego WIFI.

Jako iż nie mam doświadczenia z arduino i rasberry prosiłbym o rade konkretnie czego potrzebuje aby jak najtaniej uruchomić taki system. rasberry jest najdroższym elementem nawet nie wiem czy potrzebnym.

Płytki znajdowałem najtańsze jakieś malutkie już od 25zł na bootland myślę że podołały by(np. ATtiny85 Mini Mikrokontroller - 5V). Do tego jakiś czujnik temp w polsce nie znalazłem poniżej 10zł za sztuke analogów na aliexpress do 2 zł sie zamykały. Jeszcze pewnie jakiś moduł WIFI. I oczywiście te servo/silniczek/zaworek.

Może ktoś wie gdzie co znajdę w jakiś dobrych cenach.

 

PS. W przyszłości w miare zdobywania wiedzy chciałbym utworzyć aplikacje która by pozwalała na zmianę parametrów z telefonu w locie. Oraz integracje większej ilości systemów do tego rozwiązania np. sterowanie przełącznikami, wyświetlanie wszystkich danych z czujników... Teraz i tak potrzebuje tylko czegoś co wykonywało by tą prace z odczytem temp i ruszaniem servo. A ewentualne zmiany byłby by wprowadzane poprostu przez przeprogramowanie kontrolera lub przez jakąś stronkę ip(jak to działa z konfiguracją routerów) lub serwer.

 

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2023 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Jeśli potrzebujesz tylko kilku czujników oraz serw, to dość sensownym rozwiązaniem jest Raspberry Pi Pico W. Ma łączność WiFi, kilka kanałów analogowych, 2 rdzenie Cortex-M0+ i dość dobrą dokumentację. Co ważne możesz je oprogramować w języku Python a jak będziesz potrzebował to i C/C++. Raspberry Pi (bez przyrostka Pico), nie jest tu niezbędne.

W ATtiny85, na Twoim etapie bym się nie pchał. Oczywiście masz szansę nauczyć się wielu... szczegółów. Z drugiej strony oddalają Cię one od osiągnięcia celu. Nie ukrywajmy także same MCU są już nieco leciwe (nie krytykuję ale mam przekonanie że w tego typu platformy, później... ) i bez sensu co do jakość/koszt.

Tu przykładowy link do urządzenia:

https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy-do-raspberry-pi-pico/21574-raspberry-pi-pico-w-rp2040-arm-cortex-m0-cyw43439-wifi-5056561803173.html

Jeśli niezbędne jest Bluetooth:

https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy-do-raspberry-pi-pico/21575-raspberry-pi-pico-wh-rp2040-arm-cortex-m0-cyw43439-wifi-ze-zlaczami-5056561800196.html

Radzę kupić którąś z tych płytek, jakiś czujnik, serwo, diody i na początek pobawić się :)
komentarz 23 kwietnia 2023 przez Whyyy Nowicjusz (240 p.)
Uuuu dzięki  faktycznie ten z drugiego linku miałby nawet już wszystko wbudowane jedynie serwo do ruszenia zaworkiem i zasilanie, moge spróbować z tym.

Co do Atinny widzałem że są dość tanie i powiedzmy szczerze nie wymagałbym od nich wielkiej funkcjonalności całym kodem zajmowałby sie w końcu ten główny komputerek (choć pewnie dużo męczarni bym miał z tym protokołem wysyłania/odbierania). Też z attiny bawiłem sie chwileczkę na Tinkercad były problemy no ale tam nie ma dużo modłów do zabawy. A też tak z wstępnych kalkulacji zanim sie załamałem ile jest opcji stron i rozstrzałów cenowych złożyć taki zestaw mógłbym za ok 40zł (10-15 atinny,10-15 wifi, czujnik 3,servo 10,zasilanie). Wtedy może przy powiedzmy 10 takich układach była by już różnica cenowo względem pico(o którym nawet nie pomyślałem żeby użyć), a też patrząc na wymiary fajniej by sie to może reprezentowało. Ale faktycznie dla testów i wprawienia sie mogę użyć tego pico.

Dzięki za pomoc!
+3 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)

Malinka już na Wifi więc połączenie z internetem już masz. Te "odległe" czujniki/zawory to pewnie na Arduino - użył bym komunikacji BT, są dostępne proste i takie konwertery serial<>BT (np. HC-05). Oczywiście jak każda łaczność radiowa, może mieć problemy, więc uwzględnij to w protokole komunikacyjnym - jakieś sumy kontrolne i regularne powtarzanie komunikacji, zależnie od tego jak szybko ta temperatura może się zmieniać. Uwzglednik też jakąś autonomie to kontrolerów na Arduino - reakcję na brak łaczności.

komentarz 21 kwietnia 2023 przez Whyyy Nowicjusz (240 p.)
Polecasz jakieś płytki na te kontrolery?

BT nie sięgnie mi takich odległości. Mam 2 wzmacniacze WIFI żeby pokryć tą powierzchnie najpewniej było by tak to chwycić.
komentarz 22 kwietnia 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)

To może jakaś inna łączność radiowa - na inne pasmo np: 433Mhz. Co prawdo w te 10km jakoś nie wierzę, ale kilkaset metrów może dać radę. I zadbałbym by moduły się widziały.

komentarz 22 kwietnia 2023 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
LoRa? A powiedz po co? Trzeba przewidywać gateway oraz uwzględnić spreading factor w okolicy (bo inni nadają). Można transmitować co najwyżej 36 sec na godzinę. Poza tym cena. Jeśli nie WiFi, to zwykły moduł na nRF24L01 na początku wystarcza (chociaż trzeba uważać bo z niską ceną idzie duży rozrzut parametrów).
komentarz 23 kwietnia 2023 przez Whyyy Nowicjusz (240 p.)
@Oscar Radiowa nie wydaje się głupia w sumie, tylko mam wrażenie że bardzo bym sie męczył z nią względem tego wifi. A jeszcze to co mówi @mokrowski to może faktycznie za duży problem jak na początek. Ale żeś tą radiową podsunął mi pomysł na inne projekty które chciałbym w przyszłości po spróbować haha tyle pomysłów brak doświadczenia będzie ciekawie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 163 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2019 w JavaScript przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 198 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 540 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...