• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Laptop do programowania i testów — brak wyboru

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
+1 głos
153 wizyt
pytanie zadane 11 marca w Sprzęt komputerowy przez overcq Pasjonat (19,610 p.)
Witam.

Zastanawiam się nad zastąpieniem mojego starego laptopa Lenovo G580 z 8 GB pamięci, gdy przestanie działać. Jednak chciałbym w zamian coś do zainstalowania systemu Linux, z dużą ilością pamięci RAM, by można było mieć otwarte wiele kart przeglądarki www i maszyny wirtualne, ale w sklepach internetowych widzę tylko maszyny z pamięcią 32 GB mające dedykowane do gier karty graficzne, za które nie chciałbym płacić. Czy jest jakaś inna opcja, by mieć laptopa z pamięcią na przykład 64 GB, ale nie do gier, na którym można by zainstalować Linux?
komentarz 11 marca przez lester Użytkownik (620 p.)
Jak już instalować linuxa to bierz lapek z podzespołami amd
komentarz 12 marca przez overcq Pasjonat (19,610 p.)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 marca przez tangarr Mędrzec (153,800 p.)
Zobacz sobie laptopy hyperbook. Składają je z kadłubków Clevo. Sam konfigurujesz co chcesz.
Po "śmierci" mojego poprzedniego laptopa kupiłem od nich laptopa bez pamięci i dysku.
0 głosów
odpowiedź 1 kwietnia przez Stever Nałogowiec (25,580 p.)
Jest sporo laptopów, które są dostępne z 32 GB ram i nie są do gier.
Ranking laptopów https://techlords.pl/polecane-laptopy-kwiecien-2023/ zależy ile chcesz jeszcze przeznaczyć.
komentarz 2 kwietnia przez overcq Pasjonat (19,610 p.)
Na tej stronie są wymienione właśnie laptopy do gier albo tańsze do obecnych minimów pamięci do zastosowań codziennych.
komentarz 2 kwietnia przez Stever Nałogowiec (25,580 p.)
Jest np Lenovo Ideapad 5 z wydajną konfiguracją bez grafiki dedykowanej
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia przez kozacko Obywatel (1,580 p.)
Cześć,

Osobiście do podobnych zastosowań w pracy korzystam z MacBooka Air 16GB ramu. Naprawdę fajny sprzęt, który pociąga mi Paralessa bez problemu i bardzo szybko mieli kod. Procesory M1 to "wybawienie" dla branży IT - dostajesz konkret sprzęt bez obawy o to czy będzie ci coś działało czy nie. Dodatkowo to ciekawa opcja do liźnięcia Swift'a, który wydaje się bardzo ciekawy.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 316 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez Benalder Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 169 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2020 w Sprzęt komputerowy przez Kubs Mądrala (5,210 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 307 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2019 w Sprzęt komputerowy przez djm97 Nowicjusz (230 p.)

91,291 zapytań

139,959 odpowiedzi

315,209 komentarzy

60,740 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...