• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przenosiny z Windows do Ubuntu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
259 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2022 w JavaScript przez Nitr0Skay Użytkownik (670 p.)

Witam. Mam pewien problem. Otóż pisałem pewien scrypt na laptopie z Windowsem i było wszystko ok - skrypt odpalał jak należy i działał. Gdy przeniosłem wszystkie pliki z GIthuba (włącznie z plikiem package.json i package-lock.json) na inny laptop z Ubuntu, to pojawiły się błędy: 

 

(node:58266) UnhandledPromiseRejectionWarning: Error: Cannot find module 'puppeteer'
Require stack:
- /home/marcin/Pulpit/Projects/gsCChekker/gsCChekker.js
    at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:1020:15)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:890:27)
    at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:1080:19)
    at require (internal/modules/cjs/helpers.js:72:18)
    at gscVerification (/home/marcin/Pulpit/Projects/gsCChekker/gsCChekker.js:2:23)
    at Object.<anonymous> (/home/marcin/Pulpit/Projects/gsCChekker/gsCChekker.js:13:11)
    at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:1176:30)
    at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:1196:10)
    at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:1040:32)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:929:14)
(Use `node --trace-warnings ...` to show where the warning was created)
(node:58266) UnhandledPromiseRejectionWarning: Unhandled promise rejection. This error originated either by throwing inside of an async function without a catch block, or by rejecting a promise which was not handled with .catch(). To terminate the node process on unhandled promise rejection, use the CLI flag `--unhandled-rejections=strict` (see https://nodejs.org/api/cli.html#cli_unhandled_rejections_mode). (rejection id: 2)
(node:58266) [DEP0018] DeprecationWarning: Unhandled promise rejections are deprecated. In the future, promise rejections that are not handled will terminate the Node.js process with a non-zero exit code.

Tak jak pisałem, zarówno pliki z package.json jak i package-lock.json są identyczne i skopiowane. Dlaczego więc to nie działa po ściągnięciu tego na inny laptop z innym systemem operacyjnym ??

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 grudnia 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 28 grudnia 2022 przez Nitr0Skay
 
Najlepsza

Czy masz folder node_modules? Wygląda mi na to, że - po przeniesieniu projektu - mogłeś nie zainstalować paczek, które masz zdefiniowane w package.json. Jeśli tak jest, to wykonaj polecenie npm ci albo npm install.

komentarz 26 grudnia 2022 przez Nitr0Skay Użytkownik (670 p.)
npm install
npm does not support Node.js v14.2.0
You should probably upgrade to a newer version of node as we
can't make any promises that npm will work with this version.
You can find the latest version at https://nodejs.org/
npm ERR! code 1
npm ERR! path /home/marcin/Pulpit/Projects/gsCChekker/node_modules/puppeteer
npm ERR! command failed
npm ERR! command sh -c -- node install.js
npm ERR! internal/modules/cjs/loader.js:491
npm ERR!   throw new ERR_PACKAGE_PATH_NOT_EXPORTED(basePath, mappingKey);
npm ERR!   ^
npm ERR! 
npm ERR! Error [ERR_PACKAGE_PATH_NOT_EXPORTED]: Package subpath './internal/node/install.js' is not defined by "exports" in /home/marcin/Pulpit/Projects/gsCChekker/node_modules/puppeteer/package.json
npm ERR!     at applyExports (internal/modules/cjs/loader.js:491:9)
npm ERR!     at trySelf (internal/modules/cjs/loader.js:410:23)
npm ERR!     at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:997:22)
npm ERR!     at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:890:27)
npm ERR!     at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:1080:19)
npm ERR!     at require (internal/modules/cjs/helpers.js:72:18)
npm ERR!     at Object.<anonymous> (/home/marcin/Pulpit/Projects/gsCChekker/node_modules/puppeteer/install.js:38:27)
npm ERR!     at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:1176:30)
npm ERR!     at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:1196:10)
npm ERR!     at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:1040:32) {
npm ERR!   code: 'ERR_PACKAGE_PATH_NOT_EXPORTED'
npm ERR! }

npm ERR! A complete log of this run can be found in:
npm ERR!     /home/marcin/.npm/_logs/2022-12-26T21_01_48_215Z-debug-0.log

To się stało po npm install;

npm ci
npm does not support Node.js v14.2.0
You should probably upgrade to a newer version of node as we
can't make any promises that npm will work with this version.
You can find the latest version at https://nodejs.org/
npm ERR! code 1
npm ERR! path /home/marcin/Pulpit/Projects/gsCChekker/node_modules/puppeteer
npm ERR! command failed
npm ERR! command sh -c -- node install.js
npm ERR! internal/modules/cjs/loader.js:491
npm ERR!   throw new ERR_PACKAGE_PATH_NOT_EXPORTED(basePath, mappingKey);
npm ERR!   ^
npm ERR! 
npm ERR! Error [ERR_PACKAGE_PATH_NOT_EXPORTED]: Package subpath './internal/node/install.js' is not defined by "exports" in /home/marcin/Pulpit/Projects/gsCChekker/node_modules/puppeteer/package.json
npm ERR!     at applyExports (internal/modules/cjs/loader.js:491:9)
npm ERR!     at trySelf (internal/modules/cjs/loader.js:410:23)
npm ERR!     at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:997:22)
npm ERR!     at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:890:27)
npm ERR!     at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:1080:19)
npm ERR!     at require (internal/modules/cjs/helpers.js:72:18)
npm ERR!     at Object.<anonymous> (/home/marcin/Pulpit/Projects/gsCChekker/node_modules/puppeteer/install.js:38:27)
npm ERR!     at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:1176:30)
npm ERR!     at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:1196:10)
npm ERR!     at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:1040:32) {
npm ERR!   code: 'ERR_PACKAGE_PATH_NOT_EXPORTED'
npm ERR! }

npm ERR! A complete log of this run can be found in:
npm ERR!     /home/marcin/.npm/_logs/2022-12-26T21_05_14_360Z-debug-0.log

A to po npm ci

Ale fakt, nie mam node_modules z jakiegoś powodu. Jakieś pomysły ?

komentarz 26 grudnia 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Którą wersję Node miałeś na poprzednim systemie, a którą masz teraz? Błąd sugeruje, że powinieneś zainstalować nowszego Node.
komentarz 26 grudnia 2022 przez Nitr0Skay Użytkownik (670 p.)
Czy Node w wersji 14 i 19 jest na prawdę aż taką różnicą ??
komentarz 26 grudnia 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

W Twoim przypadku pewnie chodzi o wsparcie dla odpowiedniej wersji npm (możesz tutaj sprawdzić, z którą wersją npm dana wersja Node jest zgodna). Jeśli nie chcesz się bawić w reinstalacje Node na poziomie systemu, możesz skorzystać z nvm, który pozwala mieć kilka wersji Node.

komentarz 28 grudnia 2022 przez Nitr0Skay Użytkownik (670 p.)
Właśnie.... nvm.
Przyznaję szczerze, że prawie o tym zapomniałem.

Cóż. Dziękuję za naprowadzenie i szczerze przepraszam, za moje roztrzepanie i brak kompetencji

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 518 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 474 wizyt
pytanie zadane 25 października 2021 w Systemy operacyjne, programy przez DEWOREK Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 374 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...