• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Książki wydawnictwa Helion - Książka do PHP

Object Storage Arubacloud
+5 głosów
2,962 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Jacek Obywatel (1,200 p.)

Witam, chciałbym zakupić jakąs konkretną książkę PHP. Zastanawiam się też czy nie lepiej kupić na początek czegoś innego. Mógłby mi ktoś polecić od czego zacząć? Może Symfony, JS, Java lub C#? Warto w ogóle uczyć się z książek?

Zainteresował mnie również dział outlet:

Nieco znam już podstawy php, napisałem również własnego, prostego cms. Czy warto brać te pozycje o Ruby? Czy są to pozycje, z których naucze się podstaw?

Co sądzicie o tej ksiązce "Web 2.0. Przewodnik po strategiach"?

7 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
wybrane 10 kwietnia 2015 przez Jacek
 
Najlepsza

Ja mam książkę Php i MySQL, wydania czwarte. W tej książce jest tyle inforamacji że głowa mała. Książka cegła, ponad 833-stron z płytką. Od Php'pa po MySQL, od MySQL po Bezpieczeństwo Stron a od Bezpieczeństwa Stron po AJAXA. Naprawdę, polecam. :)

http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworzenie-stron-www-vademecum-profesjonalisty-wydanie-czwarte-luke-welling-laura-thomson,phms4v.htm - Cena odstrasza, ale na Allegro wychaczyłem za ok. 69 zł.

komentarz 9 kwietnia 2015 przez Jacek Obywatel (1,200 p.)
Dzięki, chyba wezmę. Warto więcej zapłacić i mieć wszystko w jednym podręczniku :)
komentarz 9 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Tak. Niech Ci służy. : )
komentarz 9 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Widziałem że chcesz poznać obiektówkę. W tej książce są:

Koncepcje programowania obiektowego.

 klasy obiekty

 polimorfizm

dziedziczenie

Tworzenie klas, atrybutów i operacji PHP.

 struktura klasy

 konstruktory

 destruktory

Tworzenie egzemplarzy.

Stosowanie atrybutów klasy.

Kontrolowanie dostępu przy użyciu private public.

Wywoływanie operacji klas.

Implementacja dziedziczenia w PHP.

 kontrolowanie widoczności w trakcie dziedzieczenia przy użyciu private i protected.

 unieważanie

 zapobieganie dziedziczeniu i unieważnianiu przy użyciu final

 wielodziedziczenie

 implentowanie interfejsów

Tworzenie klas.

Tworzenie kodu dla własnej klasy.

Zaawansowane mechanizmy obiektowe w PHP.

 używanie stałych klasowych 

 implementowanie metod statycznych

 sprawdzenie typu klasy i wskazywanie typu

 późne wiązanie statyczne

 klonowanie obiektów

 używanie klas abstrakcyjnych

 przeciążanie metod przy użyciu __call()

 używanie metody __autoload()

 implentowanie iteratorów i literacji

 przekształcanie klas w łańcuchy znkaów

używanie API  Reflection

To wszystko o obiektówce.

komentarz 10 kwietnia 2015 przez Jacek Obywatel (1,200 p.)

Zacieram więc ręce i czekam na przesyłkę laugh

komentarz 14 kwietnia 2015 przez Jacek Obywatel (1,200 p.)
Dzisiaj przyszła moja cegła. Pierwsze wrażenie bardzo dobre, lektura wciąga :)

Polecam również, spis treści mówi sam za siebie.
1
komentarz 5 lutego 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Chciałbym zauważyć, że ta książka to jest antyk, który uczy idiotycznych nawyków. Dziś już część rzeczy z niej po prostu nie zadziała.
komentarz 5 lutego 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Pewnie tak, dlatego zawsze mam pod ręką PHP Obiekty, wzorce, narzędzia. Wydanie 4.

:)

+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Polecam PHP5 - ćwiczenia praktyczne. Posiadam tę książkę u siebie, ostatnio się z niej uczyłem i nadal zamierzam. Mirosław Zelent także poleca:

http://miroslawzelent.pl/ksiazki-warte-uwagi/
komentarz 9 kwietnia 2015 przez Jacek Obywatel (1,200 p.)
Czy w tej książce temat obiektowego php jest wyczerpująco opisany? Czy to tylko wprowadzenie?
komentarz 9 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Niestety jest tylko 20 stron obiektówki. Pewnie sama składnia.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Jacku, zerknij tutaj:)

Jes tam kilka ciekawych książek
http://phpers.github.io/faq/

 

Pozdrawiam!
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez DaveM Początkujący (480 p.)
Polecam PHP i MySQL Rozmówki Autorstwa Christiana Wenz'a Wydawnictwa Helion. Bardzo fajnie napisana książka!

 

Link : http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-rozmowki-christian-wenz,phmsro.htm
0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
Ja bazuję na dwóch książkach, po resztę wiedzy sięgam z neta.

1. Ellie Quigley, Marko Gargenta - PHP MySQL. Księga przykładów (Helion 2007)

2. Elizabeth Naramore, Jason Gerner - PHP5, Apache i MySQL od podstaw (Helion 2005)
0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Uno - głupotą jest poznawanie PHP poprzez inny język.

Duo - Dobrze, ze chociaż wymieniłeś te związane z webem.

W miarę dobre książki o PHP:

Od nowicjusza do wojownika ninja.

Mistrz PHP

 

Jeśli chcesz poznać zagadnienia obiektówki to Matt Zandstra tylko i wyłącznie jeśli chodzi o PHP, ale w uzupełnieniu Robert C. Martrin i jego trylogia. No i Wzorce projektowe bandy czworga.
–3 głosów
odpowiedź 5 lutego 2016 przez Januszek Nowicjusz (140 p.)

Jednym z najlepszych wydawnictw i najbardziej popularnych jest z pewnością http://www.wsip.pl/ którzy chyba można użyć tego słowa - panują na rynku. Ja sam mam same dobre doświadczenia związane z książkami od tego wydawnictwa. Polecam.

komentarz 5 lutego 2016 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
To może wymień jakąkolwiek dobrą pozycję wsip dotyczącą programowania a nie rzucasz ogólnym hasłem jakie to wydawnictwo jest zajebiste (a nie jest).
komentarz 5 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
WSIP to chyba w szkole - matematyka i inne przedmioty a nie programowanie. Większej bzdury w temacie programowania i polecanych wydawnictw długo nie słyszałem. Nawet i Helion jest słabym wydawnictwem. W Polsce ciężko o coś dobrego. Ciekawe książki (kiedyś) wydawało WNT choć nie koniecznie związane z programowaniem.
komentarz 5 lutego 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Komuś się z PWNem pomyliło chyba.
komentarz 5 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Nie z PWN. WNT już jako firma nie działa, nie wiem dlaczego, być może po tej aferze co kiedyś była.

Ale teraz WNT należy do PWN.
komentarz 5 lutego 2016 przez Comandeer Guru (601,510 p.)
Z tym, że PWN nagle też wydaje książki o webmasterce i też są nie najwyższej jakości (mam jedną na stanie, czeka na recenzję).

Podobne pytania

+9 głosów
0 odpowiedzi 684 wizyt
pytanie zadane 20 września 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 209 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2018 w Offtop przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 203 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2018 w Offtop przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...