• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie działa komputer przy właczeniu do prądu

Cloud VPS
0 głosów
694 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2022 w Sprzęt komputerowy przez Kiki34 Nowicjusz (120 p.)
Witam

Posiadam Komputer z 2010 r firmy Dell do tej pory działał bez zarzutu  z tym że jak na swój wiek to po prostu wolniej. Natomiast dziś włączyłam go do prądu  i wywala korki zmieniłam kabel i też wywala korki. Pytanie czy on już po prostu padł całkiem że względu na swój wiek czy może być to jakaś usterka Wewnątrz. Proszę  o jakąś Podpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 czerwca 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,110 p.)
Wygląda na zwarcie wewnątrz. W przypadku stacjonarki może być winny zasilacz lub też zwarcie we włączniku. Jeżeli to laptop, to - jak pisał sushi2021 - sprawdź baterię (uruchom laptopa bez baterii).
0 głosów
odpowiedź 27 czerwca 2022 przez MacieKap Bywalec (2,400 p.)
Myślę, że to może być zasilacz.
0 głosów
odpowiedź 28 czerwca 2022 przez sushi2021 Nowicjusz (160 p.)
Sprawdź zasilacz oraz baterię od laptopa. Spróbuj uruchomić laptop bez podłączonego zasilacza ale z baterią. Drugi raz uruchomić laptop bez baterii ale z podlaczonym zasilaczem. W ten sposób ocenisz co może być przyczyną wysadzania korków. Ewentualnie laptop mógł być zalany woda lub innym płynem
komentarz 28 czerwca 2022 przez Kiki34 Nowicjusz (120 p.)
To jest stacjonarny Komputer i odpiełam wszystkie inne kable zostawiłam tylko główny kabel uruchamiający Komputer i wywala prąd z dwóch kabli bo dawałam też inny drugi kabel dla porównania takjakby to coś ze środka komputera odbijało
komentarz 28 czerwca 2022 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Zasilacz do wymiany, co najmniej. W trakcie awarii mogło polecieć też coś jeszcze w środku, ale zacząć trzeba od zasilacza. Skoro wytrzymał 10 lat to był dobry. Nie wiem tylko czy do kompa z przed 10lat będą pasować dzisiejsze zasilacze (wtyczki SATA, itp).

Może warto wymienić całe wnętrze komputera.
komentarz 28 czerwca 2022 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Jeśli płyta jest w standardzie ATX, o problemu z wtyczkami nie będzie. Gorzej jeśli jest to taki typowy markowy biurowy desktop, wtedy może być problem z wymianą zasilacza, bo płyta jest w innym standardzie.

Między innymi dlatego te poleasingowe biurowe zestawy są tańsze.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 379 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 605 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2022 w Sprzęt komputerowy przez Pasjans Początkujący (280 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 708 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2023 w Sprzęt komputerowy przez Kaduq Użytkownik (780 p.)

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...