• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak uczyć się z kursów z Youtube

Object Storage Arubacloud
+1 głos
802 wizyt
pytanie zadane 2 września 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Jak polecacie się uczyć gdy w tle macie puszczony kurs na youtubie? Powiem szczerze, że gdy zacząłem oglądać kurs Pana Mirosława, to miałem pojecie o C++ i głównie słuchałem, a na boku w C::B pisałem program. Teraz uczę się Javy i na początku starałem się równocześnie pisać program wraz z filmikiem, ale zauważyłem, że olewam to co osoba mówi i stresuje się tym "muszę szybko napsiać żeby zobaczyć co robi". Może pierw obejrzyć, a później odwzorować ten kod? Macie jakieś sprawdzone sposoby?

6 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 września 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Ja mam dwa monitory na jednym odpalam poradnik na full screen, a na drugim edytor. Rozwiązanie jest bardzo wygodne :)

Skrót klawiszowy ALT + TAB (ale to chyba oczywiste).
komentarz 2 września 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Sam mam TV i laptopa. Tak właśnie robię i mam problem ze skupieniem się niestety, bo autor za szybko gada i szybko piszę kod. Uczę się w tej chwili z kanału CoraxTheTutor.
komentarz 2 września 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Hmmm... Pomiędzy oknami przełączaj się skrótem ALT + TAB. Film na YT zatrzymujesz klwiszem SPACE.
komentarz 2 września 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Nie jest problemem przełączanie się, bo mam na laptopie IDE, a na TV odpalony filmik. Pomysł z zatrzymywaniem nie jest dobry na dłuższą metę, bo nie będe co linijkę zatrzymywał. Może się przekonam i spróbuję. :)
komentarz 2 września 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Ja oglądam poradnik i uzupełniam dopiero po zapisaniu np. całego bloku kodu.
komentarz 3 września 2015 przez koboltq Obywatel (1,540 p.)
problemy jak stara baba
komentarz 3 września 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

@koboltq Hahahaha xD

0 głosów
odpowiedź 2 września 2015 przez NoName Mądrala (5,640 p.)
jak osoba wyżej, dwa ekrany to super rozwiązanie.

na jednym film, na drugim środowisko.
Co do Twojego sposobu, to moim zdaniem nie warto się śpieszyć. Film zawsze możesz zatrzymać, to jedno kliknięcie. Analizuj co piszesz i jak to działa.
Dla mnie bardzo dobrym sposobem jest w pewnym momencie zatrzymanie i próbowanie napisać samemu, a potem sprawdzić czy rozwiązanie z yt jest podobne/takie samo. To bardzo dużo mnie nauczyło, bo widzisz, czy dobrze podchodzisz do danej rzeczy, dobrze myślisz i jesteś bliski rozwiązania, czy jednak nie. Polecam na prawdę sposób na "wyprzedzanie" uczącego.
komentarz 2 września 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Jasne, to fajny sposób, ale często gęsto autor wrzuca nowe funkcje do filmiku o których nie masz pojęcia. :)
komentarz 2 września 2015 przez NoName Mądrala (5,640 p.)
czy ja wiem czy aż tak często? no może ;)
To zatrzymuj jak poda nazwę funkcji która się przyda i spróbuj sam rozkminić jak ją zastosować ;)
komentarz 2 września 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Będę nad tym kombinował. ^^
0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez koboltq Obywatel (1,540 p.)
Gdy czytam Twoje wypowiedzi w komentarzach, to czasami zastanawiam się czy programowanie jest dla Ciebie. Szukasz jakiegoś złotego środku, łatwej drogi.. whatever.

Robisz kilka pierwszych kursów z danego języka. Najlepiej pauzując co fragment i przepisując ze zrozumieniem.  Następnie szukasz jakiś zadań i próbujesz je rozwiązać samodzielnie. Jeśli czegoś nie wiesz to szukasz w googlach.
komentarz 3 września 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Teraz mnie zaciekawiłeś. Uważasz, że szukanie złotego środka - niekoniecznie w programowaniu - jest złe? Właśnie raczej powinno się w to celować żeby nauka była prostsza.
komentarz 4 września 2015 przez koboltq Obywatel (1,540 p.)
chyba temat jest o programowaniu ;)

btw. Programowanie to nie nauka.. tylko umiejętność którą trzeba wyćwiczyć ;)
komentarz 4 września 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Więc najlepiej uczyć się naokoło niż od razu trafić w sendo? ;)
0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Takie przepisywanie kodu z jednego ekranu na drugi to nie jest efektowna metoda nauki, notuj sobie ważne rzeczy i wskazówki i staraj się pisać sam.
0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
edycja 3 września 2015 przez Schizohatter

Uczenie się programowania z filmu, to największa głupota, jaką można robić.

Chyba, że jest się niedorozwiniętym i nie potrafi czytać...

Zdecydowanie programowanie to jest coś, co wymaga przemyślenia, zrozumienia tematu, zapoznania się z zagadnieniem kilka razy, zanim się go zrozumie. Film takie coś po prostu uniemożliwia.

  1. Oś czasu w odtwarzaczu jest bardzo niewygodna w obsłudze;
  2. wyszukiwanie konkretnych fragmentów filmu zajmuje bardzo dużo czasu;
  3. trzeba co chwila pauzować;
  4. nie da się przekopiować kodu;
  5. czasem słabo widać kod;
  6. do filmiku trzeba mieć dźwięk, a ebooka można czytać w autobusie, a dodatkowo zużywa mniej transferu;
  7. sam autor ma przy filmach więcej roboty niż przy tekście (tak mi się wydaje);
  8. i jeszcze należy dostosować swoje tempo, do tempa prowadzącego. To też bywa straszne.

Potem się biorą takie kwiatki, że w JS przy "getElementById" ludzie piszą małe "el" zamiast dużego "i"...  Ba, śmiem wręcz powiedzieć, że nauka programowania z wideo nie ma żadnej praktycznej przewagi nad tekstem.

komentarz 3 września 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Sam jestem raczej zwolennikiem czytania, za niedługo idę do księgarni po jedną z polecanych książek do Javy. Dzisiaj mnie naszło żeby po prostu znaleźć dobry kurs na stronie i się z niego uczyć.
komentarz 9 stycznia 2017 przez niezalogowany
@Schizohatter:

1. Co kto lubi, ja jej w ogóle nie używam.

2. No szukania po hasłach nie ma, po prostu trzeba oglądać i już.

3. Dlaczego co chwilę? Jak nie mam jak oglądać, to nie włączam. Czasami pauzuję, bo rodzina do mnie mówi, albo coś zagłusza, ale niewiele pauzuję.

4. A po co kopiować? Przez kopiowanie się nie nauczysz.

5. A to już wina wydawcy. W książce też bywa cienko. Kiedyś oddałem książkę do wydawnictwa, bo okazała się być wydana bezszeryfowym małym krojem na kredowym błyszczącym papierze i NIC nie umiałem rozczytać.

6. Nie jeżdżę autobusami, transfer jest teraz pomijalnie tani, a słuchawki kosztują grosze. A czytanie wymaga tylko czytania, podczas gdy filmy oglądam w czasie prasowania, prania, gotowania i sprzątania.

7. Zależy który autor. Ja zacząłem swoje kręcić właśnie dlatego, że mniej czasu to zajmuje niż pisanie i uznałem, że na tyle mnie stać czasowo i tyle mogę dać.

8. Na YT jest opcja regulacji tempa. Zdarza mi się ustawiać 1.25, 1.5 a sporadycznie i 2.

A z tekstu to źle nie odczytają? Kwestia krojów czcionek. Do tego na filmie prowadzący to wymówi, więc tym bardziej twój argument pada. Filmy dla mnie maja moc przewagi. Od lat czytam praktycznie niewiele, z kilku powodów. Najważniejszy: po 2 kartkach książki zasypiam. Drugi w kolejności: Nie mam czasu na czytanie, a oglądać mogę przy okazji  prac domowych albo leżąc półprzytomny po robocie.
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez Rafajah Bywalec (2,090 p.)
Nie przepisuj maszynowo, staraj się zapamiętywać jak najwięcej i ewenutalnie zapisywać najważniejsze rzeczy.

Szybkość nie jest najważniejsza tylko efekt. Ja ucząc się podstaw c++ z filmów p. Zelenta oglądałem całe fragmenty i dopiero pisałem z głowy. Dzięki temu byłem pewny, że chociaż częściowo już coś umiem. Jak coś wyleciało z głowy to na spokojnie sobie do tego wracałem.

Nieraz nie robiłem tego nawet fragmentami a całymi godzinnymi filmikami.

1.Dokładnie wsłuchanie się w film i zrozumienie tematu + notatatki

2.Odwzorowanie programu samemu ew z użyciem notatek lub chwilowym powrotem do filmu.

Dla mnie to była najefektywniejsza metoda nauki, dla Ciebie wcale nie musi tak być ale polecam spróbować.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 454 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez michalix1275 Początkujący (270 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 634 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 148 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...