• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bazy Danych MySQL

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
376 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2022 w SQL, bazy danych przez exnc Nowicjusz (120 p.)
W jaki sposób mogę utworzyć zedytować bądź usunąć użytkownika z bazy danych. Po co tworzyć takich użytkowników? Zastanawia mnie też czy jest możliwość zmienienia uprawnień użytkownikom do już istniejących elementów bazy do której wskazani użytkownicy mają już dostęp?

Pozdrawiam

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,580 p.)

Po kolei:

1. "W jaki sposób mogę utworzyć zedytować bądź usunąć użytkownika z bazy danych."

Przy pomocy narzędzi graficznego interfejsu serwera baz danych lub poleceń SQL-a: CREATE USER, ALTER USER i DROP USER.

2. "Po co tworzyć takich użytkowników?"

Po to samo, po co w systemie operacyjnym - aby przydzielić im minimalne wystarczające do pracy uprawnienia do poszczególnych zasobów.

3. "Zastanawia mnie też czy jest możliwość zmienienia uprawnień użytkownikom do już istniejących elementów bazy do której wskazani użytkownicy mają już dostęp?"

Tak, patrzy punkt pierwszy (ALTER USER lub interfejs graficzny).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 497 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 710 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez MrSanten Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 536 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2017 w SQL, bazy danych przez seam3 Początkujący (450 p.)

92,972 zapytań

141,936 odpowiedzi

321,171 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...