• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zaciąganie danych z sieci WEB do Excela

0 głosów
967 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2022 w Systemy operacyjne, programy przez arkopolo Początkujący (250 p.)

Chciałbym pobrać dane do Excela z sieci, aby potem móc je aktualizować. O ile z innymi danymi nie miałem problemu, o tyle nie mogę pobrać danych znajdujących się na tej stronie: http://swaid.stat.gov.pl/SitePagesDBW/Ceny.aspx. Domyślam się, że chodzi o "aspx", niemniej w sieci nie znalazłem sposobu, aby móc pobrać dane z takiej strony dynamicznej. Czy jest to możliwe?

W załączniku podrzucam screen odpowiedzi Excela przy próbie pobrania danych z niniejszej strony. 

komentarz 22 kwietnia 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

Pod podanym przez Ciebie adresem url wyświetla się strona

jakie dane chcesz z tej strony pobierać?

komentarz 22 kwietnia 2022 przez arkopolo Początkujący (250 p.)

http://swaid.stat.gov.pl/Ceny_dashboards/Raporty_predefiniowane/RAP_DBD_CEN_2.aspx

Tutaj wrzucam dokładniejszy link (dane jeszcze byłyby do przefiltrowania - parametry po prawej stronie). Niemniej chyba nie ma znaczenia jakie dokładnie dane chce pobrać, bo problem tyczy się ogólnie strony...

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 kwietnia 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

Spróbuj skorzystać z

komentarz 24 kwietnia 2022 przez arkopolo Początkujący (250 p.)
Ale napisałem, że nie o to mi chodzi - takie pobieranie jest oczywiste :) Chciałbym pobrać te dane w taki sposób, aby potem można było je odświeżać (screen z 1 posta). Tutaj leży problem, bo nie potrafię z tej konkretnej strony w taki sposób zassać danych.
komentarz 24 kwietnia 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

Na głównej stronie jest taka wiadomość

to powinno znacząco ułatwić pobieranie danych z tej strony jak to wprowadzą (chodzi o API), nie będzie potrzeby "wypruwać" danych z kodu html tej strony.

komentarz 24 kwietnia 2022 przez arkopolo Początkujący (250 p.)
Czyli jak rozumiem do tego czasu nie jest możliwe w dość przystępny sposób "wyprucia" tych danych? :)
komentarz 24 kwietnia 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

No niestety tak. Dziwne, że tak długo zwlekali z utworzeniem API, żeby ułatwić pobieranie danych ze strony.  smiley

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 636 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2022 w Visual Basic przez arkopolo Początkujący (250 p.)
–2 głosów
1 odpowiedź 733 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 678 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2020 w PHP przez Michallol193 Nowicjusz (120 p.)

93,426 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,647 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...