• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

ArchLinux + CodeBlocks + MinGw + SDL2

Object Storage Arubacloud
0 głosów
443 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2022 w C i C++ przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
Witam. Potrzebuję zainstalować SDL2 w CodeBlocks na linuxie. Mam kompilator, ale ile razy próbowałem, tyle razy był problem z dołączeniem biblioteki SDL2. Używam manjaro (arch linux) jeśli ma to znaczenie. Ktoś byłby w stanie mi to wytłumaczyć krok po kroku?
komentarz 8 kwietnia 2022 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
edycja 8 kwietnia 2022 przez adrian17
Rozumiem, że instalowałeś przez `pacman -S sdl2`? Jakie dokładnie masz problemy po stronie C::B?

Bo jedynym co powinieneś musieć wtedy zrobić to https://lazyfoo.net/tutorials/SDL/01_hello_SDL/linux/codeblocks/linker.png
komentarz 8 kwietnia 2022 przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
SDL2: No such file or directory. (Już po wpisaniu -lSDL2 do linkera)
komentarz 8 kwietnia 2022 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Powtarzam pytanie, jak instalowałeś SDL2.

I pokaż pełny screenshot błędu i konfiguracji C::B.
komentarz 8 kwietnia 2022 przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
W głównym liku cpp mam #include <SDL2/SDL.h>, próba kompilacji zwraca "ld: cannot find -lSDL2: Nie ma takiego pliku ani katalogu; error: ld returned 1 exit status", instalowałem z managera pakietów, konfiguracja wygląda tak: https://imgur.com/a/HAhxnEN
komentarz 8 kwietnia 2022 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Jak instalowałeś z managera pakietów, to nie powinieneś był dodawać search directories.

Sprawdź czy faktycznie masz plik `/usr/lib/libSDL2.so` (kompilator powinien go znaleźć automatycznie)
komentarz 9 kwietnia 2022 przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
Usunąłem search directories i nic to nie dało, plik libSDL2.so jest na miejscu.
komentarz 9 kwietnia 2022 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Hm... to jeszcze wrzuć pełny log kompilacji (C::B ma go w osobnej zakładce), włącznie z odpalanymi przez niego komendami.
komentarz 12 kwietnia 2022 przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)

Zauważyłem, że nawet ja pozmieniał wszystkie opcje, to i tak code blocks kompiluje ze starymi argumentami, dopóki nie zmienię czegokolwiek w kodzie źródłowym. Teraz mam takie błędy jak na screenie wyżej. Jak usunę wszystko we funkcji main, zostawię am return 0 to się kompiluje, próba użycia jakiejkolwiek funkcji z SDL generuje te błędy co na screenie.

komentarz 12 kwietnia 2022 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Na pewno cały czas masz nadmiarowe rzeczy wpisane w ustawieniach projektu, bo w komendzie kompilacji jest:

-L./SDL2/lib

Tego tam na pewno nie powinno być.

Ba, w ogóle nie powinieneś mieć takiego folderu SDL2/lib przecież. Skąd go wziąłeś?

(A swoją drogą, podobnie tych `-static-*`... świadomie włączyłeś linkowanie statyczne?)

komentarz 12 kwietnia 2022 przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
Dobra, usunąłem wszystko co napisałeś w komentarzu i działa, nie wiem skąd to się tam wzięło, ale jest teraz ok, dzięki za pomoc.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 575 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2017 w C i C++ przez trocc Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 401 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2016 w C i C++ przez Gandalf Obywatel (1,260 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 179 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2017 w C i C++ przez shout123131 Nowicjusz (120 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...