• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Klawiatura w laptopie nie działa.

0 głosów
857 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2022 w Sprzęt komputerowy przez Neearuuqq Początkujący (360 p.)
edycja 1 kwietnia 2022 przez Neearuuqq
Witam, posiadam laptopa lenovo, prawa część klawiatury funkcjonuje normalnie, lewa - litera a, s, d i kilka innych wpisują się podwójnie. Dodatkowo przy włączonym przycisku CapsLock klawiatura przestaje działać całkowicie. Nie mogę się nawet zalogować. Co może być przyczyną tego problemu?

Podlaczyłem zewnętrzną klawiature i wszystko jest ok.

dodatkowo w notatniku sprawdziłem jak działają litery.

gdy wciskam a wpisuje sie qa:

a = qa

s = ws

d = ed

f = rf

j = uj

k = ik

l = ol

reszta liter działa okej, poza tym ze gdy caps jest wlaczony klawaitura nie dziala

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 1 kwietnia 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,690 p.)
Wygląda na spięcie. Zalałeś klawiaturę?
komentarz 2 kwietnia 2022 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Wymiana klawiatury w nowych laptopach może nie być taka prosta. W laptopach ze niskiej/średniej półki cenowej klawiatury mogą być przynitowane do klapy. Trzeba wprawy i doświadczenia, by wyciągnąć starą i przynitować nową.

Dlatego najpierw upewnij się, że to faktycznie klawiatura siadła, a nie coś w systemie.
komentarz 2 kwietnia 2022 przez Neearuuqq Początkujący (360 p.)

@j23, 

komentarz 3 kwietnia 2022 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Jeśli jest taka możliwość, to wybierz w boot menu (F12 chyba) pendrive'a.

Spróbuj jeszcze raz nagrać pendrive'a instalacyjnego, ale specjalnie dla UEFI - może tu jest jakiś problem.
komentarz 4 kwietnia 2022 przez Neearuuqq Początkujący (360 p.)
Zrobilem pendrive jeszcze raz, tym razem w rufusie i pod UEFI, zadziałało ale na linuxie jest jeszcze gorzej - na windowsie prawidłowo nie działa tylko 7 klawiszy + wszystkie gdy włączony jest CAPS, na linuxie dodatkowo 5 klawiszy np. i, które na windowsie działa okej, na linuxie wpisuje ik, więc teraz zwariowałem czy wina jest po stronie klawiatury czy systemu ;d
komentarz 5 kwietnia 2022 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Skoro na dwóch systemach są problemy, to jest problem hardwarem - prawdopodobnie klawiatura jest uszkodzona.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,358 wizyt
pytanie zadane 6 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez Hisayyuki Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 376 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2021 w Sprzęt komputerowy przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2019 w Sprzęt komputerowy przez oskar26520 Nowicjusz (120 p.)

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,648 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...