Kilka miesięcy temu spełniłem swoje marzenie i kupiłem oraz skompletowałem pcta gamingowego. Kosztowało mnie to trochę wyrzeczeń i sporo oszczędzania. Na kartę wybrałem RTX 3060 TI, natomiast procesor to Intel core i7 (16 GB RAM). Do tego dokupiłem monitor Acer Nitro VG240Y, wychwalany recenzjach, skusił mnie IPS i 165HZ. Niby wszystko fajnie, komp działa bardzo dobrze jeśli chodzi o wydajność, nawet przy wymagających grach, natomiast mam pewien problem z grafiką i nie wiem czy to kwestia jakichś problemów ze sprzętem, ustawień, czy też mojej paranoi. Przykładowo gram w Far Cry 6, wszystkie ustawienia na ultra, HD texture pack włączony, wszystko podkręcone najbardziej jak się da. Wydajnościowo jest spoko, blisko 60FPS natomiast grafika, a w szczególnie roślinność oraz obiekty będące trochę dalej wyglądają... dziwnie. Są jakby rozmazane, nieostre. Gdy oglądam ten sam fragment rozgrywki u kogoś na youtube, wszystko wygląda jak najbardziej ok. Pytanie co może być tego przyczyną? Czy może być tak, że przyzwyczajony do pracy i oglądania czy grania na laptopie przez kilka lat, teraz oceniam tak obraz i grafikę na pc przez to że jest większy monitor i naturalne jest to że wszystko będzie mniej szczegółowe i ładne?
Tutaj zamieszczam kilka przykładowych screenów problemu