• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Samodzielna nauka matematyki - proszę o porady co, gdzie i jak

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
1,441 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2022 w Matematyka, fizyka, logika przez ladybug Początkujący (350 p.)

Witajcie

Jest to mój pierszy post na forum pasja informatyki. Cieszę się, że dołączyłam do grona takich zacnych, mądrych ludzi wink

Chciałabym podszkolić się w rozumieniu matematyki , rozwiązywaniu zadań i zastosowaniu matematycznej wiedzy  w nauce IT (np. programowanie, sieci komputerowe). Matematykę miałam dosyć dawno w szkole, więc nie będzie to na pewno poziom akademicki na początek cheeky

Możecie polecić książki lub strony, z których można się uczyć? Najlepiej gdzieś, gdzie są zadania z opowiedziami i wyjaśnieniem.

Na jakich działach matematyki powinnam się szczególnie skupić? Może jakieś zadania tekstowe, w których trzeba ułożyć równanie i je rozwiązać? Myślę, że takia zadania pomagają później programować, bo trzeba umieć rozpisać, co i jak program ma obliczyć? Czy może logika?

Wiem, że jest dużo stron z zadaniami w internecie, ale to, co znalazłam nie spełniło moich oczekiwań a książek żadnych nie znam. Być może ktoś z Was uczył się samodzielnie i może mi coś polecić.

Pozdrawiam

Ladybug 

1
komentarz 26 lutego 2022 przez doskanoness Obywatel (1,240 p.)
forum.zadania.info?
1
Dobre też są podręczniki Kurczab Świda, idziesz do księgarni, patrzysz do książki co umiesz a w czym możesz nie być dobry, bierzesz powiedzmy tom 3 i robisz
1
A i bym zapomniał matemaks, matmana6, matematyka na plus, khan academy

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 lutego 2022 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)

Nie wiem dokładnie jaki masz poziom, ale jeżeli jest to poziom średni, to proponuje przerobić książkę Andrzeja Kiełbasy. Chodzi o zestaw z zadaniami maturalnymi. Warty uwagi kanał na youtube https://www.youtube.com/c/kowalskimateuszpl.
Połączenie matematyki i programowania znajdziesz na https://pl.spoj.com/. Zadania tam zawarte nauczą Cię myślenia programistycznego. Co do bardziej zaawansowanych kwestii związanych z połączeniem matematyki i programowania to na pewno teoria kategorii. Na tym kanale https://www.youtube.com/user/DrBartosz znajdziesz informacje o samej teorii jak i o języku haskell, który jest bardzo matematyczny.

komentarz 24 lutego 2022 przez ladybug Początkujący (350 p.)
Super, muszę to wszystko przejrzeć. Bardzo dziękuję!
0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2024 przez adam.buron Nowicjusz (140 p.)
Ze stron też
twierdzamatematyki.pl

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 356 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 254 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez waf551 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 433 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez M4jk3l07 Początkujący (310 p.)

93,444 zapytań

142,436 odpowiedzi

322,698 komentarzy

62,806 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...