• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Informatyka na PW vs Informatyka na UW

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,240 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez M1chau Nowicjusz (120 p.)
Otrzymałem wyniki rekrutacji ze wszystkich uczelni, na które kandydowałem. Dostałem się między innymi na informatykę na PW (na EiTI), a na informatyce na UW jestem 35. na liście rezerwowej. Czy takie miejsce na liście daje jakieś realne szansę na to, że się dostanę? A jeśli tak, to którą uczelnię spośród tych dwóch powinienem wybrać? Dodam, że nie miałem zbyt wielkiej styczności z programowaniem, a bardziej od kariery programisty wolałbym pójść w grafikę 3D, ale w Polsce chyba nie ma dobrych studiów w tej dziedzinie, a olanie ich kompletnie i pójście na cokolwiek to też raczej ryzykowna decyzja. Przeczesałem już chyba wszystkie fora internetowe, ale dalej nie mogę się zdecydować. Tak więc jakie jest wasze zdanie?
1
komentarz 19 lipca 2021 przez edutomek Dyskutant (8,380 p.)
Odnośnie kierunku to Ci nie doradzę, ale za to napiszę parę słów z tej drugiej strony (wcale nie tak dawno zajmowałem się rekrutacją na studia).

Rada jest prosta: lepszy wróbel w garści...

Skoro dostałeś się na jakiś wydział/kierunek, a na tym drugim jesteś na liście rezerwowej, to bierz to EiTi.

Cokolwiek to jest - tam masz szansę na 100%.

U nas było tak, że jak ktoś się zakwalifikował, ale potem nie dopełnił formalności (np. nie dosłał/doniósł dokumentów w terminie), to zwalniał miejsce. Wtedy ci na liście rezerwowej mieli powód do radości.

Żeby było jasne: w każdej chwili możesz zrezygnować z EiTi - nie mają prawa nikogo zmusić do studiowania. Jeśli więc zostaniesz przyjęty na EiTi, a potem doczekasz się miejsca gdzieś indziej, to będziesz mógł spokojnie studiować tam, gdzie będzie Ci bardziej odpowiadało. (Tylko błagam, w imieniu wszystkich komisji i zespołów rekturacyjnych - daj znać jak najwcześniej, że rezygnujesz ze studiów, na które już zostałeś przyjęty, żeby mogli na Twoje miejsce przyjąć kogoś innego.)
komentarz 19 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)

@M1chau, zdanie mam takie, nie pytaj innych o to jaką drogę masz wybrać. 
przeanalizuj programy jakie oferuja jednostki w sylabusie i dobierz pod to co chcesz robic i kim chces zbyc, w którą strone zmierzac 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,690 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez New_User7986 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 5,479 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez xXx_AJB_xXx Użytkownik (510 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 2,545 wizyt

93,335 zapytań

142,330 odpowiedzi

322,409 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...