• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jaka wersja (w zapisanym linku pliku HTML) biblioteki jQuery jest lepsza?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
543 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2021 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 11 lipca 2021 przez Krzysiek_34
Witam.
Mam takie pytanie.
Jaka wersja (w zapisanym linku pliku HTML) biblioteki jQuery jest lepsza ?

Wariant nr 1:
<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script>

Wariant nr 2:
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.5.1/jquery.min.js"></script>

Nie zawsze to co nowsze, to lepsze.
Czy w wersji 3.5.1 będzie więcej obsługiwanych skryptów ?
komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Sądząc po notce od autorów jQ, to starsze wersje (1.x) są przeznaczone dla osób wspierających (bardzo) stare przeglądarki pokroju Internet Explorera 6-8. Weź też pod uwagę, że nowsze wersje, to nie tylko kolejne ficzery, ale i łatki bezpieczeństwa - można o poszczególnych releasach poczytać np. na blogu jQ.

Pytanie, które bym sobie zadał, to "jakie środowiska potrzebuję wspierać" i pod to wybrał którąś z wersji (z możliwie jej najnowszą "podwersją"). Przy okazji kolejne pytanie: do czego potrzebujesz jQuery w swojej aplikacji?

komentarz 22 czerwca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Obsługę różnych funkcji w bibliotece jQuery mogę używać chociażby do pokazu slajdów itp bajerów. Z przeglądarki Internet Explorera w ogóle nie korzystam. Jedynie korzystam z Firefoxa i ewentualnie Google Chroma.

W takim razie stawiam na wariant nr 2, czyli wersję 3.5.1, bo są tam obsługiwane kolejne ficzery.

Dzięki za wskazówkę.
+1 głos
odpowiedź 22 czerwca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)


Odpowiedz sobie na pytania:

1. Czego potrzebujesz z tej biblioteki? Czy żądane funkcje znajdują się w starszej wersji?

2. Czy istotne są dla ciebie patche biblioteki? Starsze wersje 1.x i 2.x już ich nie otrzymują.

O nowościach poczytaj tu: https://blog.jquery.com/

komentarz 22 czerwca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

W pliku index.html

usunę w końcu starą wersję:

<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script>

...w to miejsce zapiszę nową wersję:

<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.5.1/jquery.min.js"></script>

...i wreszcie będę miał dość aktualną wersję.

Krótko mówiąc - od dłuższego czasu nie dopilnowałem tej kwestii.

0 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2021 przez Paweł Mansfeld Obywatel (1,420 p.)
Zawsze wykorzystujemy najnowsze wersje wszystkiego ;) bo przecież po coś powstały. A tak na serio, rozważ użycie kompilacji slim, są one lżejsze a w większości przypadków wystarczające.
komentarz 22 czerwca 2021 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
nie zawsze

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 381 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2016 w HTML i CSS przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 2,327 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 196 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...