Witam.
Postanowiłem zmienić ogólny wygląd mojego aktualnego CV w celu poszukiwania pracy. Te moje aktualne CV jest zwykłe i pod względem ogólnego wyglądu - nie wyróżnia się niczym szczególnym.
Znalazłem w sieci 8 różnych szablonów pod względem ogólnego wyglądu:
https://interviewme.pl/cv-szablony-cv
Ich nazwy to: Concept, Crisp, Cubic, Vibes, Diamond, Enfold, Muse oraz Newcast.
Wizualnie najbardziej przypadł mi do gustu szablon o nazwie - Enfold.
Jeżeli zdecydowałbym się na szablon - Enfold, to czy mam tworzyć CV w tym kreatorze online klikając na UŻYJ TEGO SZABLONU ?
Rozumiem, że napisanie takiego ładnego CV w WORDzie - jest pozbawione sensu, co nie ?
Korzystam z pakietu Microsoft Office Professional Plus 2013, a do otwierania dokumentów w formacie DOC lub DOCX używam - Microsoft Word 2013.
Do przeglądania plików PDF używam programu ---> PDF-XChange Viewer
Mam 3 pytania:
1. Lepiej stworzyć ładne CV przy pomocy tego kreatora online czy jednak zadziałać tylko w WORDzie ?
2. Co do klauzuli poufności, to trzeba dopisywać coś o RODO ?
Jeżeli tak, to co należy dopisać ?
Podobno, jeżeli z prawnego punktu widzenia ma się nieaktualną klauzulę lub w ogóle się jej nie ma, to rekruter nie może do nas zadzwonić - taka jest ich procedura.
3. Jeżeli chciałbym wydrukować lub aplikować/wysłać zakończone CV, to wystarczy mieć ten dokument w formacie DOC/DOCX, czy lepiej mieć w formacie PDF ?
Podobno CV zawsze powinno być aplikowane/wysyłane w pliku PDF, ponieważ bywa tak, że układ tekstu w WORDzie (format DOC/DOCX) może się rozjechać u rekrutera – oznacza to automatycznie pominięcie takiego CV.
Będę Wam bardzo wdzięczny za przydatną pomoc.