• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Google Sheets - import danych z innego pliku

0 głosów
862 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Raty92 Nowicjusz (120 p.)

Cześć,

krótko opiszę problem:

Mam dwa pliki na dysku google (dwa osobne) i potrzebuję z jednym z nich pobrać dane z drugiego i przy pomocy funkcji SUMA.JEŻELI() zliczyć ilość sztuk. Problem w tym, że fukcja SUMA.JEŻELI() działa świetnie, jeżeli pracuję w obrębie danego pliku, natomiast przy imporcie danych z drugiego pliku nie widzi wpisywanego zakresu.

Dokładnie formuła jest bardzo prosta:

=SUMA.JEŻELI(importrange("adres_pliku";"sheet1!B2:B9999");A2;importrange("adres_pliku";"sheet1!E2:E9999"))

Powinna działać tak, że jeżeli w kolumnie B w osobnym pliku napotkam na taką wartość jak w komórce A2 to sumuje mi wartości odpowiednich komórek z kolumny E z osobnego pliku, natomiast obecnie pojawia się komunikat "Błąd Argument musi być zakresem."

Używając samego importrange("adres_pliku";"sheet1!B2:B9999") komórki z innego pliku zostają odpowiednio wyświetlone. Używając fukcji importrange() w obrębie innych funkcji, również wszystko poprawnie działa, także importrange() jest uzupełniony prawidłowo. Pisząc funkcję bez importrange() wewnątrz np. =SUMA.JEŻELI(B2:B9999;A2;E2:E9999") wszystko działa jak powinno - problem w tym, że dane mam w osobnym pliku i nie mogę tych plików ze sobą połączyć, gdyż są bardzo rozbudowane i zależy mi, aby były osobne.

Prosiłbym o pomoc. W razie, gdyby coś było niejasne wytłumaczę dokładniej, a mogę również dać dostęp do plików na dysku, aby to wykonać lub pokazać dokładnie o co chodzi.

Pokrótce wygląda to tak, jakby funkcja SUMA.JEŻELI() nie uwzględniała danych z funkcji importrange() jako zakresu (mimo, że nim jest).

Pozdrawiam

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 740 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 171 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hludioxo Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 305 wizyt

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...