• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Google sheets - Kopiowanie danych z jedej strony arkusza na drugą

Cloud VPS
0 głosów
768 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez KonDZIKs Bywalec (2,850 p.)
edycja 20 kwietnia 2023 przez KonDZIKs

Witam.
Wprowadzamy do naszej pracy google sheets. Mam 4 arkusze: ogólny,kupujacy,sprzedajacy,spotkanie. Mam w ogólnym arkuszu taka kolumnę jak Typ klienta zawiera menu rozsuwane z 3 danymi: kupujący, sprzedający i brak. Chciałbym zrobić tak, że jak ktoś wybierze typ klienta - kupujący to wszystkie dane przenoszą się do arkusza Kupujący analogicznie ze Sprzedającym. Widziałem funkcje IMPORTRANGE ale to odnosi się do dwóch oddzielnych plików a nie arkuszy zawartych w jednym pliku.

Macie może jakiś pomysł jak mogę to rozwiązać?

Próbuje coś takiego

=JEŻELI(M2 = "Kupuj"; IMPORTRANGE("xyz";"Wydzwonieni!B2:T1000");M2 = "Sprzedajacy"

Wymyśliłem coś takiego, ale to nie ma raczej sensu. Jak mam sprzedający to wyrzuca prawdę a jak kupujący to fałsz. A poza tym to w żaden sposób nie kopiuje mi danych do Kupującego tylko nadpisało by te które mam w Wydzwonionych....

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 20 kwietnia 2023 przez vvvv Użytkownik (820 p.)
wybrane 20 kwietnia 2023 przez KonDZIKs

Najlepsza

hej, skorzystaj proszę z funkcji =FILTER

https://support.google.com/docs/answer/3093197?hl=en

Załóżmy, że typ klienta jest w kolumnie C, a arkusz ogólny posiada wartości w kolumach od A do E. W arkuszu 'Kupujący' w komórkę A1 możesz wrzucić:

=FILTER(ogólny!A:E,ogólny!C:C="kupujący")

z arkusza 'ogólny' przekleją się tylko te wartości które mają "kupujący" w kolumnie C.

komentarz 20 kwietnia 2023 przez KonDZIKs Bywalec (2,850 p.)
Próbowałem czegoś takiego

=JEŻELI(M2 = "Kupuj"; IMPORTRANGE("xyz";"Wydzwonieni!B2:T1000");M2 = "Sprzedajacy"

Ale to nie ma sensu. Bo oddaje tylko true false. A poza tym nawet jakby sie wykonywało to nadpisywałoby wszystko to co jest w tabeli a nie kopiowało do nowej.
komentarz 20 kwietnia 2023 przez vvvv Użytkownik (820 p.)

Przykład z użyciem =FILTER:

Arkusz przykładowy o nazwie 'x':

Formuła w arkuszu 'Kupujący' - komórka A1:

Wynik:

Daj proszę znać czy na tym Ci zależało.

To filtruje tylko "rzeczy" kupującego a mi zależy na czymś takim, że mam

Arkusz X

I tutaj wszystkich klientów

I teraz gdy Typ klienta jest Kupujacy/Sprzedajacy

To przenosi dane tego klienta do innego arkusza Y

Chce to zrobić żeby zautomatyzować prace i uniknąć błędów przy ewentualnym kopiowaniu

2
komentarz 20 kwietnia 2023 przez vvvv Użytkownik (820 p.)

w moim przykładzie arkusz 'x' zawiera kupujących jak i sprzedających (czyli wszystkich klientów), dla typu klienta 'Sprzedający' możesz zrobić analogiczną sytuacje, umieścić tę formułę w innym arkuszu (dedykowanym dla sprzedajacych)

wszystkie zmiany które będziesz robić w arkuszu głównym, będzie wpływało na arkusze pozostałe.

DZIAŁA, ja głupi pisałem tylko kupujący jak nie było w głównej tabeli żadnego kupującego...
Jesteś wielki dziękuję bardzo!!!
A czy mogę wyfiltorwać tylko dane kolumny np od B:C i E:T?
komentarz 21 kwietnia 2023 przez vvvv Użytkownik (820 p.)

Tak, można tak zrobić

=FILTER({x!A:B,x!D:D},x!C:C="kupujacy")

W taki sposób biorę tylko kolumny od A do B oraz kolumne D.

komentarz 21 kwietnia 2023 przez KonDZIKs Bywalec (2,850 p.)
edycja 21 kwietnia 2023 przez KonDZIKs

Dziękuję. A jeszcze mam pytanie czy jest możliwość zrobienia tak jakby porównywarki/wyszukiwarki. W sensie klient np szuka mieszkania w cenie od 250 000 do 400 000zł albo działki o rozmiarze od do.
Próbowałem coś takiego

=O2<='Kupujący'!$O$2

tylko nie wiem jak uwzględnić tutaj ten przedział od do. Bo mam w krotce wpisaną wartość 250 000 - 400 000. Domyślam się, że ten zapis jest błędny. Myślę nad zrobieniem kolumn cena od cena do. Czyli: 

=O2>='Kupujący'!$O$2
=O2>='Kupujący'!$P$2

Wynik poprawny jest wtedy gdy jest T / F
Tylko zastanawiam się jak to zrobić żeby nie dotykać nic w formule tylko zmieniać to jakoś ręcznie w arkuszu

Trochę to zedytowałem i zrobiłem to w jednym arkuszu a nie, że pobiera dane z innego arkusza:

=O2>=$AA$2
=O2>=$AB$2

Zrobiłem ifa, który porównuje True False i jeżeli one sie nie równają to znaczy, ze dana wartość jest dobra wyświetla się napis "Zgodna". I w formatowaniu warunkowym zrobiłem niestandardową ,że jak x="Zgodna" to koloruje wiersz na zielono

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 165 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,781 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 121 wizyt

93,454 zapytań

142,448 odpowiedzi

322,717 komentarzy

62,832 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...