• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybieranie miejscowości w pobliżu wybranej.

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
448 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2021 w Algorytmy przez michal Mądrala (5,560 p.)
Witam, mam pytanie czy ktoś może orientuje się na jakiej zasadzie działa funkcjonalność wybierania pozycji które, znajdują się w promieniu kilometrów podanych przez użytkownika od wybranej przez niego miejscowości.

Mam tu na myśli mechanizm który jest wykorzystany np. w otomoto, lub w olx.

Czy to jest realizowane za pomocą google maps, czy jakichś innych api ?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2021 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)

Jest bardzo dużo rozwiązań dostarczających podstawowe jak i zaawansowane obliczenia geograficzne. Dla przykładu Turf pointsWithinPolygon.

0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2021 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Pytanie jeszcze, czy samym google maps api jest się w stanie takie coś obsłużyć ?
komentarz 8 kwietnia 2021 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)

A tu tego nie masz?

Required parameters

• key — Your application's API key. This key identifies your application. See Get a key for more information.
  • location — The latitude/longitude around which to retrieve place information. This must be specified as latitude,longitude.
  • radius — Defines the distance (in meters) within which to return place results. Note that radius must not be included if rankby=distance (described under Optional parameters below) is specified.
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2021 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
edycja 8 kwietnia 2021 przez reaktywny
Bardzo ciekawe pytanie, sam się zastanawiam jak to można zrealizować.... Może po kodach pocztowych da się jakoś wyciągnąć sąsiednie miejscowości???
komentarz 8 kwietnia 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,340 p.)
Gdzieś widziałem (tzn nie pamiętam skąd ściągnąłem) listę miejscowości w Polsce ze współrzędnymi. Jeśli ma działać offline to jedyne rozwiązanie.
komentarz 8 kwietnia 2021 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)

Może np. Nominatim?

więcej...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,201 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w PHP przez Abel Mądrala (5,140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 631 wizyt
pytanie zadane 12 października 2016 w PHP przez Bebes Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 332 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2017 w Sieci komputerowe, internet przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)

93,336 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...