• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tetris, C++ obiektowo

Cloud VPS
0 głosów
751 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2021 w C i C++ przez Agnes Użytkownik (990 p.)
Zaczynam dopiero przygodę z obiektowym C++ i chcę napisać Tetrisa. Wiem mniej więcej jak to zrobić w kodzie, ale nie wiem co ze stroną graficzną:

1. Jak narysować bloczki w konsoli? Nie chcę tego robić tekstowo. Czy konieczne jest includowanie jakiejś graficznej biblioteki?

2. Jak powiązać obiekt blok w kodzie z tymi rysunkami tak, żeby program wiedział, że to, co się dzieje z blokiem w kodzie ma być odzwierciedlone w grze?
komentarz 8 marca 2021 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Musi być w konsoli? SFML jest przyjemną biblioteką z niskim poziomem wejścia.
Ale odpowiadając po części na problem, Poszukaj strony kodowej z odpowiednim bloczkiem.
komentarz 8 marca 2021 przez Agnes Użytkownik (990 p.)
Na 90% musi być w konsoli. To pomysł na temat projektu na studia, na poprzednich semestrach nie mogliśmy korzystać z żadnych bibliotek poza tymi podstawowymi. Ale skorzystam z SFML jeśli się okaże, że jednak mogę.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 marca 2021 przez mokrowski Mędrzec (158,840 p.)
https://www.youtube.com/watch?v=zH_omFPqMO4&list=PLB_ibvUSN7mzUffhiay5g5GUHyJRO4DYr

i miłego oglądania. Raczej nie traktuj jako dobre praktyki ale bibliotekę można szybko ocenić :)
0 głosów
odpowiedź 8 marca 2021 przez 12332112332121 Dyskutant (8,270 p.)
Na pierwsze pytanie nie znam odpowiedzi, ale w odnosząc się do drugiego - możesz w każdym obiekcie przechowywać kształt i położenie bloczka oraz funkcję rysuj, która pokaże go w jakiś sposób na ekranie. Potem będziesz mógł co dany okres czasu aktualizować położenie i ponownie wykonywać funkcję rysuj.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,628 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2015 w C i C++ przez pingwin1993 Użytkownik (600 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 266 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 611 wizyt

93,466 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,732 komentarzy

62,846 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...