• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konteneryzacja aplikacji

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
286 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2021 w Nasze projekty przez Jacuchna0 Użytkownik (640 p.)
Witam

Rozpoczynam właśnie pracę nad swoją kolejną aplikacją, którą zamierzam umieścić w swoim portfolio, z użyciem technologii ASP.NET, Angular ale tym razem chciałem dorzucić dockera. Jakiś czas temu pisałem prostą apkę w czystym PHP do której również użyłem dockera lecz w przypadku tych technologii, mam dylemat czy aplikację należy umieścić na jednym czy dwóch kontenerach (front i backend oddzielnie). Dodatkowo w jaki sposób na konenerze zainstalować EntityFramework ewentualnie gdybym kiedyś potrzebował bootstrapa? Zna ktoś może jakiś tutorial bo przeszukałem kilka stronek ale ciężko znaleźć coś konkretnego.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 2 marca 2021 przez reaktywny Nałogowiec (42,910 p.)
Czytałem, że dzieli się na kilka kontenerów. FE i BE osobno. Ale trzeba poczekać na jakiegoś architekta na forum, który rozwieje wszelkie wątpliwości :)
komentarz 3 marca 2021 przez Jacuchna0 Użytkownik (640 p.)
A orientujesz się może jak z tym entity frameworkiem
1
komentarz 3 marca 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
entity frameworkiem to orm, zwykła paczka z nuget, która automatycznie jest dodawana.
komentarz 3 marca 2021 przez reaktywny Nałogowiec (42,910 p.)
Generalnie (tak  wyczytałem), że dzieli się wg. zasady "jeden proces na jeden kontener". Czyli DB też będzie osobno.

https://docs.docker.com/develop/develop-images/dockerfile_best-practices/

https://docs.docker.com/engine/reference/commandline/app_split/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 844 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 82 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Sebastian Szyja Bywalec (2,810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 453 wizyt

93,102 zapytań

142,066 odpowiedzi

321,526 komentarzy

62,442 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...