• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przeciągane elementy w javascript

42 Warsaw Coding Academy
+2 głosów
145 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2021 w JavaScript przez Author[] Gaduła (3,130 p.)
Mam elementy (divy) jeden pod drugim. Jest ich dość sporo. Wiem że użytkownikowi przydatne będzie tylko kilka z nich, dlatego chciałbym żeby mógł ustalić sobie ich kolejność.

Najprostszym rozwiązaniem z punktu widzenia użytkownika końcowego będzie przeciąganie. (Tak jak jest to na przykład w Visual Studio Code - menu poziome z otwartymi plikami)

Niestety nie mam pomysłu jak się do tego zabrać. Zna ktoś jakieś sposoby?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 24 lutego 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 1 marca 2021 przez Author[]

Najlepsza

Możesz użyć Drag and Drop API (przykładowe demo i kod), aby użytkownik mógł ułożyć elementy na stronie, po czym przesłać ustaloną kolejność w DOM na serwer i zachować w bazie w ramach ustawień profilu użytkownika. Przy każdych odwiedzinach tej strony serwer może wysłać odpowiednio ułożony szablon HTML na podstawie informacji z bazy. Albo, można kolejność tych elementów odtworzyć za pomocą Flexbox'owego property order (jeśli układ tych elementów jest jedno wymiarowy) i wtedy ustawić odpowiednią kolejność tych elementów w CSS, zamiast modyfikować HTML.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 208 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2023 w Urządzenia mobilne przez sarah_1 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 584 wizyt
pytanie zadane 8 września 2021 w Nasze projekty przez mikwas Początkujący (290 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 237 wizyt

93,398 zapytań

142,390 odpowiedzi

322,577 komentarzy

62,756 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...