• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Inne podstronych i ich css

Object Storage Arubacloud
+1 głos
119 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2021 w HTML i CSS przez AgentTecza Obywatel (1,810 p.)
Witam myślę, że mam dość podstawowe pytanie ale nie wiem jak je zrobić. Chciałbym zrobić tak że jak na jednej stronie mam podpięte css to mam też na innych podstronach a czy mogę zrobić tak żeby w danej podstronie kawałek tego css zniknął lub nie był zauważalny jeśli jest on nie potrzebny czy muszę robić do tego nowy plik?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 lutego 2021 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
Mógłbyś np. nie używać danego stylu tj. klasy bądź id, którego nie chcesz widzieć na danej podstronie. Bardzo trywialny i prosty przykład: na stronie głównej i w swoim css masz ostylowaną przez siebie stopkę ale już na podstronie nie chcesz jej widzieć, zatem najzwyczajniej w świecie nie używasz nigdzie id lub klasy divow i innych znaczników służących w twoim css do ostylowania stopki.
komentarz 9 lutego 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
I wtedy strona, na której nie ma footera wczyta jego niepotrzebne klasy. Przy samym footerze strona mocno nie ucierpi, ale nie jest to dobre podejście.
komentarz 9 lutego 2021 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
Zgadzam się, jednakże przy mniejszych projektach o ile strona może ucierpieć? 0.2s dłużej się będzie ładować? Podobnie jest gdy korzystamy z frameworka typu bootstrap gdzie jest multum klas, które poprostu nawet nigdy nie zostaną użyte. Moim zdaniem na etapie nauki na jakiej znajduje się autor pytania większą kombinacja nie ma zwyczajnie sensu jednakże podpisuje się również pod twoją odpowiedzią :)
komentarz 9 lutego 2021 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
Ah no i moja odpowiedź jest też troszkę meritum na pytanie zawarte na sam koniec "czy muszę robić osobny plik" nie musisz, ale coś za coś. Przy większym projekcie tak jak wspomniał cube taka technika będzie postrzegana negatywnie zarówno przez kogoś kto miałby ocenić kod jak i sam czas ładowania strony się wydłuży
+1 głos
odpowiedź 9 lutego 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)

Jeśli nie znasz, to zapoznaj się z preprocesorem css'a - Scss, daje on mnóstwo możliwości. Dzięki niemu będziesz mógł podzielić sobie style dla footera, nawigacji i czego tylko sobie zapragniesz na osobne pliki. Następnie do głównego pliku scss, w którym stylujesz całą podstronę możesz zaimportować sobie dane style footera.

Przykład:

Podstrona kontakt (korzysta z footera, nav): do pliku contact.scss importujesz _footer.scss oraz _nav.scss.

Podstrona o mnie (korzysta tylko z nav): do pliku about.scss importujesz _nav.scss.

 

Podstawy (PL)

Dokumentacja

1
komentarz 9 lutego 2021 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Uwielbiam downvote bez jakiejkolwiek argumentacji

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 274 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2018 w HTML i CSS przez bartek15 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 50 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2020 w HTML i CSS przez NieMaJuzNazw Użytkownik (890 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,601 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2020 w C i C++ przez Karpik Użytkownik (680 p.)

92,634 zapytań

141,505 odpowiedzi

319,883 komentarzy

62,015 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...