Witam,
w komputerze mojego brata od jakiegoś czasu po włączeniu gry ( nie od razu po uruchomieniu, tylko jakiś czas potem, po wystartowaniu rozgrywki ) na monitorze robi się czarny ekran, a w obudowie przyspieszają gwałtownie wiatraki( prawdopodobnie od GPU ). Dziwne jest to, że nie w każdej grze tak się dzieje. Jak na razie dzieje się to głównie w DbD i czasami CS:GO i w obu wypadkach wszystko zaczyna się dopiero po wystartowaniu meczu kiedy pokazuje się ekran ładowania lub na samym początku gry, jak zniknie ekran ładowania.
Początkowo myślałem, że po prostu od kurzu wentylatorki się blokują albo coś w tym stylu i przeczyściłem cały sprzęt od środka, lecz nie przyniosło to efektu.
Ustawienia w obu grach również zmieniałem na najniższe ale to także nie poskutkowało.
Ma ktoś jakiś pomysł co może powodować ten problem i jak to naprawić?
Specyfikacja komputera:
CPU: Intel core i5-9400F 2,90GHz
GPU: Radeon RX 570 Aorus 4GB
RAM: Viper patriot 8GB(2x4GB)
Mobo: MSI H310 Pro-M2 Plus
Zasilacz: SPC Vero L2 Bronze 600W
Chłodzenie w komputerze jest standardowe. Cpu chłodzenie boxowe, fabryczne, GPU również nie ruszane, dodatkowo w obudowie siedzi jeden wentylatorek który był w obudowie zamontowany już, a obudowa to Mars Gaming MC316
Dodam jeszcze, że przy testach w Furmarku i OCCT nic takiego się nie działo i komputer nie wyłączył się ani razu.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.