• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Losowanie liczb i wczytywanie ich do innej funkcji.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
460 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2020 w C i C++ przez rain.deer Początkujący (430 p.)

Cześć. Przydarzył mi się kolejny, zapewne bardzo banalny problem. Zadanie polega na tym, aby napisać funkcję, która losuje liczbę z przedziału od 50 do 60 włącznie, a następnie wywołać ją kilka razy (wypisać wylosowane wartości na ekran) w celu przetestowania czy działa ona poprawnie.

Problem polega na tym, że cały czas wypisywana jest jedna i ta sama liczba. Co zrobić, żeby program za każdym razem losował inną liczbę? Próbowałam zastosować pętlę "for", ale nie dało to rezultatu.

#include <iostream>
#include <time.h>
#include <cstdlib>

int losowanie()
{
    
        std::srand(time(NULL));
        int wylosowana_liczba = (rand() % 11) + 50;
        return wylosowana_liczba;

}
int main()
{
    std::cout << "Program wylosuje teraz liczbe z przedzialu 50 - 60 wlacznie. " << std::endl;
    for (int i = 0; i < 5; i++) {
        int wylosowana_liczba = losowanie();
        std::cout << wylosowana_liczba << std::endl;
    }
        return 0;
}
    

 

komentarz 6 listopada 2020 przez Mesiper Nowicjusz (140 p.)
Za 50 - 60 włącznie możesz też zrobić <50,60>. W tagu napisałeś "liczby-psedolosowe" zamiast "liczby-pseudolosowe" (u zapomniałeś) i jeśli piszesz w języku C++, to w miejsce tagu "c" napisz "cpp".
komentarz 6 listopada 2020 przez rain.deer Początkujący (430 p.)

Dziękuję. Następnym razem będę uważniej pisać. smiley

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 5 listopada 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
Funkcja time zwraca ilość sekund od 1970-01-01 00:00:00 +0000 (UTC).

Twoja funkcja losowanie jest wykonywana wielokrotnie w ciągu jeden sekundy. Dlatego za każdym razem ustawiasz to samo ziarno w funkcji srand.

Wystarczy, że przesuniesz wywołanie funkcji srand na początek funkcji main.
komentarz 5 listopada 2020 przez rain.deer Początkujący (430 p.)

Dziękuję za pomoc smiley

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 605 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2020 w C i C++ przez nifeone Początkujący (370 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 8,927 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2020 w C i C++ przez afriendlyplayer Nowicjusz (120 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...