• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed C++ Zbiór pytań i ich losowanie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
603 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2020 w C i C++ przez nifeone Początkujący (370 p.)
zamknięte 8 marca 2020 przez nifeone

Witam. Chcę napisać taki mini quiz coś alla Milionerzy.  Pierwszy raz jak się za to brałem to były po prostu trzy pytania. Teraz chciałbym troszkę to rozwinąć np. do 10 pytań i aby pytania były losowane. (Jakiś box na pytania?) Sprawdzam notatki, które robiłem i poprzednie programy z kursów c++ Pana Mirosława, ale nie mam pomysłu jak to zrobić. 

Póki co napisałem tyle. Może to za wysokie progi na mój stan wiedzy póki co, ale poczułem dzisiaj chęć wysilenia się i napisania czegoś większego. Uzasadniona krytyka oraz wszystkie porady  mile widziane. Pozdrawiam 

#include <iostream>
#include <conio.h> //DO OPCJI menu=getch();
#include <stdio.h> // DO OPCJI system("cls");

using namespace std;

int main ()
{
	char menu;
	float pytanie;
	
	cout << "WITAJ W PIERWSZEJ EDYCJI MILIONEROW! ODPOWIEDZ NA 10 PYTAN I ZOSTAN MILIONEREM! \n\n ";
	cout <<"MENU: \n";
	cout <<"1. Zacznij grac! \n";
	cout <<"2. Jak grac? \n";
	cout <<"3. Wyjscie \n";
	
	menu=getch();
	switch(menu)
	{
	case '1':
		{
			    cout<< "Zacznynajmy!\n\n";
			    cout << "Czas na pierwsze pytanie!\n"
			    
				while
		}
    break;
    case '2':
    cout<< "Jak grac?\n";
    break;
    case '3':
   	exit(0);
    break;
    
    default: cout<<"Nie ma takiej opcji w menu!";
	}

}

 

komentarz zamknięcia: Ostatecznie użyłem pliku zewnętrznego z pytaniami. Rozwiązanie znalazłem w Kurs C++ odc.7 Pana Mirosława na Youtube

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 marca 2020 przez Great Stary wyjadacz (12,360 p.)
  • std::vector do przechowywania pytań
  • klasa/struktura Pytanie przechowująca treść i odpowiedzi
  • <random>, std::shuffle z  <algorithm> do mieszania pytań

W obecnym kodzie znajduje się kilka dziwnych rzeczy - polecam też trochę uzupełnić wiedzę książkami czy innymi kursami.

komentarz 8 marca 2020 przez nifeone Początkujący (370 p.)
Dziękuję bardzo. Zaraz postaram się zastosować się tego w kodzie. Co do "dziwnych rzeczy" to jestem początkującym i dopiero się uczę. Przerabiam kursy i chętnie się uczę tego języka. Po prostu dziś staram się wykorzystać natchnienie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 457 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2020 w C i C++ przez rain.deer Początkujący (430 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 371 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 235 wizyt

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...