• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetlanie danych z pliku tekstowego

Object Storage Arubacloud
+1 głos
398 wizyt
pytanie zadane 14 października 2020 w JavaScript przez HorkruX Nowicjusz (130 p.)
Witam, mam taki problem.
Chciałbym aby raz na 24h, na stronie w odpowiednim miejscu wyświetlał się jeden z n liczby cytatów, umieszczonych w pliku tekstowym, na serwerze, oddzielonych enterem. Jak pobrać jedną dowolną linię z takiego pliku i wgrać ją do zmiennej w JavaScript?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 października 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Jeśli plik jest dostępny na serwerze, to jest kilka możliwości

  • prześlij jego wybrany fragment - losowanie, o którym wspominasz możesz zrobić właśnie na serwerze - do każdego klienta, który wyśle request o stronę,
  • umieść treść tego pliku w inline-owym skrypcie na stronie, żeby JS w przeglądarce mógł to wylosować,
  • gdy strona się załaduje, wyślij Ajaxa z metodą GET, który pobierze z serwera całą zawartość pliku lub wylosowany przez serwer fragment

Jeśli jest to tekst podzielony jakimś stałym separatorem, to możesz użyć np. metody split, aby podzielić to na tablicę, z której wygodnie można wylosować indeks cytatu, aby następnie go pobrać z tablicy i umieścić na stronie.

0 głosów
odpowiedź 15 października 2020 przez VBService Ekspert (254,260 p.)
edycja 15 października 2020 przez VBService

... umieszczonych w pliku tekstowym, na serwerze, oddzielonych enterem ...

Jeżeli używasz php-a, do generowania strony, to możesz użyć polecenia file

  1. Pobierasz plik z cytatami za pomocą poecenia file

    file - Reads entire file into an array

  2. za pomocą polecenia shuffle - "mieszasz tablicę" wink

    shuffle - This function shuffles (randomizes the order of the elements in) an array. It uses a pseudo random number generator that is not suitable for cryptographic purposes.

  3. wyświetlasz tekst (treść cytatu), który znajduje się pod pierwszym indeksem w tablicy $quotes[0]
<?php
    . . .
    $quotes = file('quotes.txt');
    shuffle($quotes);
    echo $quotes[0];

    . . .
?>

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 884 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 345 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 958 wizyt

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,779 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...