• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

System nie widzi plików projektu z Qt Creatora

Object Storage Arubacloud
–1 głos
685 wizyt
pytanie zadane 13 października 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Lyokoheros Początkujący (340 p.)

Jakiś czas temu zacząłem realizować program przy użyciu Frameworka Qt, natrafiłem na problemy z pewną biblioteką(mpfr) pod Windowsem więc chciałem przenieść się na Linuxa, ale niestety okazuje się, że wszystkie pliki projektu widoczne w Qt Creatorze są niewidoczne dla systemu operacyjnego (poza samym IDE wydają się nie istnieć), nie działa też kopiowanie (z i do IDE) ani integracja z Gitem, którego z kolei Qt Creator nie widzi (mimo podawania poprawnej scieżki(w tym wypadku: "E:\Programy\Programowanie_frameworki_kompilatory_itd\narzedzia\Git\bin" - samo pole było podpisane jako "dodatkowy początek PATH") twierdzi, że nie może znaleźć pliku binarnego git w podanej lokalizacji - próbowałem także wersji bez \bin oraz z ukośnikami w drugą stronę).

[próa integracji z Gitem]

Pliki z Qt Creatora co prawda można poprzez same IDE otworzyć w ekploratorze (klikając prawym przyciskiem myszy na plik a potem "pokaż w 'explorer'"), ale nawet wtedy po otarciu ich nie jest możliwe kopiowanie z nich, nawet po zapisaniu w innym miejscu jako zwykły plik txt, nadal nie są też widoczne. 

Tutaj widać otwarty przy pomocy Qt Creatora folder projektu(z którego nie mogłem odpalić git basha - przy próbie włączenia pojawia się komunikat "nie można odnaleźć programu") i próbę wejścia git bashem do środka: 

Z kolei tak wygląda w systemie katalog(z zaznaczoną opcjąp pokazywania ukrytych plików i folderów), w którym otwarłem git basha: 

[folder w którym znajduje się projekt widziany z poza IDE]

A tu jeszcze co mi zwrócił ls -la, w tym katalogu

[sprawdzenie katalogu]

Przy włączaniu zaczął też ostatnio pojawiać taki komunikat - być może ma ma on z tym jakis związek, aczkolwiek zaczął się pojawiać później niż nastąpiły wspomniane problemy:

[błąd przy uruchomieniu - coprawda plugin się zmienia, ostatnio było TextEditor zamiast ModelEditor]

komentarz 17 października 2020 przez Lyokoheros Początkujący (340 p.)

Jak miałem je skopiować jak nie były widoczne poza Qt Creatorem? Mam wrażenie jakbyś w ogóle nie czytał tego co na początku napisałem... 

Owszem, faktycznie nie napisałem tego iż Linux jest na tym samym komputerze... jednakże wynikało to jednoznacznie ze zdania: 

cała reszta partycji Windowsowych(zwyczajnie ustawiana podczas instalacji Windowsa), które Linux normalnie widzi (w "innych urządzeniach") 

Czyli tak, uruchamiam z dual boota. W sumie nie wiem jak na maszynie wirtualnej miałbym mieć dostep do partycji Windowsowych... ścieżką montowania byłoby chyba dev/sda4 o ile dobrze pamiętam jak szły te numerki gdy wydzielałem partycje pod Linuxa. 

Choć nie wiem do końca ani jak (to znaczy czy przez dev/sda4/ zamienić literę dysku - tu E:\ - czy też zrobić to w jakiś inny sposób) ani gdzie właściwie miałbym tą pełną ścieżkę montowania podać.

Nie mówiąc o tym, że to wszystko są oboczne sprawy w stosunku do głównego problemu - niemożności kopiowania i ogólnej niewidoczności plików z perspektywy sytemu(którym to przypomnę oryginalnie był Windows, a nie Linux). 

I tak lokalizacja "/d/Studia/EAN/Projekt" była na Windowsie. Polecenie ls odpalałem w git bashu. Qt Creatora odpalam normalnie pliku wykonywalnego, który powstał po jego zainstalowaniu, nic mi nie wiadomo by działał tu jakiś sandbox, nie wiem nawet za bardzo gdzie ewentualnie możnaby to sprawdzić.
Nie wiem co jeszcze właściwie mógłbym powiedzieć, choć wydaje mi się, że owszem jest to bardzo osobliwy błąd. W życiu bym nie wpadł, że taki jest możliwy...

komentarz 17 października 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 17 października 2020 przez manjaro
No to problem jest chyba już jasny - tych plików po prostu fizycznie nie ma w katalogu w którym ich szukasz... System ich nie widzi bo ich tam nie ma.

Zapuść jakąś wyszukiwarkę plików pod Windowsem i po problemie. Zdaje się nawet Explorator ma taką funkcję.

Albo PPM na nazwie projektu pod QT Creatorem, a następnie - Szukaj w katalogu, po czym na dole pokaże ci ścieżkę do prawidłowego katalogu z projektem.
komentarz 17 października 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Wszystkie projekty stworzone w Qt Creatorze są niedostępne, czy tylko ten jeden?
komentarz 26 października 2020 przez Lyokoheros Początkujący (340 p.)
Wszystkie.

Ale ostatecznie udało mi rozwiązać problem. Jego źródłem okazał się być program antywirusowy, który izolował Qt Creatora. Niestety same projekty po wyłączeniu izolazji zniknęły (tak jakby usunęło to Sandboxa), ale na szczęście miałem je już przeniesione na gita. Więc problem rozwiązany.
komentarz 26 października 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Czyli jednak dobrze dedukowałem, że to może mieć związek z jakimś sandboxem. Pamiętam, że któryś z (płatnych) AV miał możliwość odpalania programów w piaskownicy.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 730 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 297 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2015 w C i C++ przez Einstein21 Obywatel (1,420 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 458 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2016 w C i C++ przez sngl00 Obywatel (1,110 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...