• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed C++ - pytania takie podstawowe

Object Storage Arubacloud
+1 głos
396 wizyt
pytanie zadane 10 września 2020 w C i C++ przez admaj1212 Początkujący (320 p.)
zamknięte 11 września 2020 przez admaj1212
1. Typ każdej zmiennej musi być znany podczas kompilacji?

2. Istnieje niejawna konwersja elementu tablicy argv do liczy całkowitej?

3. Argumenty wywołania programu są przekazwyane do funkcji main jako napisy w stylu jezyka C?

4. Aby odczytać liczbę całkowitą podaną jako argument wywołania programu należy użyć operatora konwersji do liczby całkowitej?

5. Istnieje niejawna konwersja referencji jednego typu do referencji drugiego typu?

6. Wynikiem operatora dzielenia jest referencja modyfikująca?

7. Wynikiem operatora dzielenia jest obiekt tymczasowy bez nazwy?

Dzięki za odpowiedź :)
komentarz zamknięcia: Wyczerpane odpowiedzi

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 11 września 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
  1. T
  2. N
  3. T
  4. T
  5. N (pomijając przypisanie do referencji klasy bazowej referencję klasy pochodnej)
  6. N
  7. T
komentarz 11 września 2020 przez admaj1212 Początkujący (320 p.)
Dzięki :)
komentarz 11 września 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

4. Aby odczytać liczbę całkowitą podaną jako argument wywołania programu należy użyć operatora konwersji do liczby całkowitej?

4. T

A jaki to operator? :)

komentarz 11 września 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Też się nad tym zastanawiałem. Na siłę można uznać, że może chodzić o >> (w połączeniu z std::istringstream).

Niestety pytania w testach są często tak skonstruowane, że nie wiadomo, o co dokładnie autorowi chodzi lub gdzie jest haczyk.

komentarz 12 września 2020 przez admaj1212 Początkujący (320 p.)

@adrian17,

Też chciałbym to wiedzieć :/

komentarz 12 września 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Przecież napisałem...
komentarz 12 września 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Tak konkretniej, to strzeliłbym że raczej tutaj chodzi o N - użyłbym tutaj prędzej czegoś w stylu funkcji std::stoi().
komentarz 12 września 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

No ale to nie operator. 

Tak jak pisałem - trudno wyczuć, co autor pytania ma na myśli. Czy pyta się o to, że parametr programu trzeba wpierw przekonwertować do wartości liczbowej - i tu odpowiedź tak jak najbardziej pasuje - czy może podchwytliwie chce sprawdzić, czy odpowiadający wie, że nie ma operatora konwersji char*/std::string -> int.

komentarz 12 września 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

No ale to nie operator. 

Dlatego bym odpowiedział N :P

Nie widzę tu nic podchwytliwego.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 440 wizyt
pytanie zadane 2 września 2020 w C i C++ przez admaj1212 Początkujący (320 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 119 wizyt
pytanie zadane 12 października 2023 w Offtop przez paweł grabowski Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 272 wizyt
pytanie zadane 23 września 2023 w C# przez sisOOO Obywatel (1,370 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...