• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wymiana procesora

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
250 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez Noxer Nowicjusz (120 p.)

Witam

Mój problem polega na tym, że zastanawiam się czy warto kupić lepszy procesor, a dokładniej wymiana z i5 4460 na i7 4770 socket 1150. Oczywiście upgrade do gier, bo procesor to jedyne co mi odstaje od reszty komponentów. Czy faktycznie będą widoczne zmiany na lepsze?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2020 przez Taachii Początkujący (330 p.)
Zmianę pewnie jakąś niewielką odczujesz, ale obydwa wymienione przez ciebie procki są z tej samej generacji. Większego "kopa" poczujesz przy zmianie procka na jakiegoś nowszego, np. intel 8/9 generacja, ewentualnie na jakiegoś Ryzena. Wszystko zależy przede wszystkim od tego jaki masz budżet i czy nie stanowi dla ciebie problemu ewentualna zmiana płyty głównej
komentarz 30 sierpnia 2020 przez Noxer Nowicjusz (120 p.)
Tylko wtedy będę musiał kupić ram ddr4 płytę i procesor, a to już wykracza poza budżet, a planowałem to zrobić w ten sposób, że kupiłbym ten procesor teraz i za jakiś dłuższy czas nowy komp
komentarz 30 sierpnia 2020 przez Taachii Początkujący (330 p.)
No to już od ciebie zależy. Tak jak napisałem, jakiegoś wielkiego przeskoku raczej nie poczujesz, a możesz sobie odłożyć i szybciej sobie kupisz nowego kompa :D
A gdy gram w taką grę warhammer vermintide 2 (podobna do left4dead) i normalnie mi chodzi płynnie od 60 fps w górę, ale jak nagle atakuję dużo przeciwników naraz (naprawdę dużo) to wtedy są spadki do jakoś 40 to czy ten procesor to zniweluje ?
1
komentarz 30 sierpnia 2020 przez Taachii Początkujący (330 p.)
Szczerze mówiąc nie wiem, bo nigdy tego procka nie posiadałem, więc nie znam jego możliwości z "własnych doświadczeń". Ma on chyba więcej rdzeni, więc pewnie trochę ograniczy spadek fps'ów. Najlepiej wpisz sobie tytuł gry + twoja karta graficzna + ten procek na Youtube i sobie pooglądaj testy :)
Ok dzięki za pomoc ;)
0 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2020 przez Stever Nałogowiec (26,140 p.)
Minimalna poprawa, jednak patrząc przyszłościowo Twoja platforma jest juz stara. Warto zastanowić się nad wymianą.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 493 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2018 w Sprzęt komputerowy przez zkkf56 Dyskutant (8,710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 164 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2017 w Sprzęt komputerowy przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 559 wizyt
pytanie zadane 8 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez luckY48 Nowicjusz (120 p.)

93,103 zapytań

142,079 odpowiedzi

321,591 komentarzy

62,445 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...