• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia informatyczne AGH

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
1,583 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez andres13 Nowicjusz (120 p.)
otagowane ponownie 24 lipca 2020 przez andres13
Witam serdecznie, stoję przed dylematem dotyczącym wyboru kierunku studiów na AGH. Myślę o studiach informatycznych jednakże nie wiem na które że tak powiem jestem w stanie się zakwalifikować z powodu tego że matura poszła mi dość średnio, czyli matematyka podstawowa na poziomie ~75% natomiast rozszerzona na poziomie ~60%, najpoważniej myślę nad Informatyką Techniczną, ponieważ najbardziej pokrywa się z moimi "marzeniami" zawodowymi. Jak wygląda nauka na tym kierunku i czy mam szansę na zakwalifikowanie się? Z góry dziękuję za odpowiedź

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (281,250 p.)
Podstawowe pytanie:
- jaki jest twój CEL w życiu, co chcesz robić, kim chcesz być. Czy informatykiem np w szkole, nauczanie, technik taki ( to okej ), czy programista? Jak programista, to uważam, że studia będą w dużej mierze stratą czasu, chyba że sam nie potrafisz się zmusić do nauki i to robić, ale wtedy raczej nie chcesz być programistą.

Studia to dobry dodatek, dla programisty, wiele uczą itd.... ale też nie zawsze i w mojej opini dużo wiecej sam bym się nauczył ;] w tym czasie, ale swoje przeszedłem papier z AGH mam i nic po za tym, do pracy mało Co mi się przydało jako programista,  bo sam głównie nauczyłem się tego co potrzeba.

Czy masz szanse, no sądzę że z takimi wynikami nie masz, ale sprawdź nikt Ci nie zabrania, pisać za rok matury, za dwa znowu... próbowania za rok za dwa....  to już co innego, ale nie opieraj o studia swojej wiedzy do IT :D bo  nikt na studia w IT nie patrzy
komentarz 24 lipca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)

jaki jest twój CEL w życiu, co chcesz robić, kim chcesz być. Czy informatykiem np w szkole, nauczanie, technik taki ( to okej ), czy programista? Jak programista, to uważam, że studia będą w dużej mierze stratą czasu, chyba że sam nie potrafisz się zmusić do nauki i to robić, ale wtedy raczej nie chcesz być programistą.

A co jeżeli chce zostać kryptografem? A co jeżeli celuje w algorytmikę? A co jeżeli jego celem jest sztuczna inteligencja? A co jeżeli pracuję ze statystykami? 

komentarz 24 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (281,250 p.)
To idzie wtedy na studia statystyki :) nawet może iść w  robotykę mechaniczną bo tam sylabus podobny, a nie  informatyczne studia np.

Dodatkowo jeśli chodzi algorytmikę to tutaj studia matematyka stosowana a nie informatyka  w innych przypadkach :) samemu się może tego nauczyć bez studiów.
Ja mówiłem o studiach w kwestii PROGRAMISTY :). jak chcesz być architektem  to wtedy trzeba mieć wykształcenie wyższe, ale może to być nawet tytuł magistra z czego innego
komentarz 24 lipca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Może na AGH jest węższy zakres wiedzy, odnoszę się do swojej uczelni i wiem, że była poruszana masa tematów, które warto znać, mimo, że nie wykorzystujesz ich na co dzień. Coś jak z RKO, nie korzystasz, ale warto znać.
komentarz 24 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (281,250 p.)
dobra, ale kto Ci broni znać te zagadnienia nie studiując? :) Nic nie ogranicza Cię żebyś się sam uczył algorytmiki, matematyki dyskretnej, podstaw logiki matematycznej etc.

Więc ja się zgodzę i tutaj bez dwóch zdań warto znać coś, wiedzieć więcej, ale wcale do tego studia nie są potrzebne o to mi chodzi, chyba  że ktoś sam nie potrafi tak działac, rozwijać się i potrzebuje jakby "odgórnie mieć przymuszenie, może źle to brzmi jak powiem BAT" ale, zmuszonym być zewnętrznie żeby coś zrobić, bo sam nie wie/nie chce zaczać

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 768 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kartoszka Obywatel (1,260 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 645 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,935 wizyt

93,433 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,661 komentarzy

62,796 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...