• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapis pliku C++ Mac OS X

Object Storage Arubacloud
0 głosów
503 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2020 w C i C++ przez Kxmil Nowicjusz (220 p.)

Mam problem, gdy odpalam skompilowany kod tworzy on plik "card.txt" i tak ma zrobić tylko robi to kilka folderów niżej, a nie w folderze w którym znajduje się kod i sam plik exe. Np plik znajduje się w folderze /Users/Kamil/code/c++/x.cpp to plik txt powstaje w folderze /Users/Kamil/card.txt. Dodam jeszcze, że używam systemu Mac OS X. 

#include <iostream>
#include <fstream>

using namespace std;

string name, sname;
int p_num;


int main(){

    cout<<"Enter naaaame: "; cin>>name;
    cout<<"Enter surname: "; cin>>sname;
    cout<<"Enter phone number: "; cin>> p_num;

    fstream f;
    f.open("card.txt", ios::out | ios::app);


    f<<name<<endl;
    f<<sname<<endl;
    f<<p_num<<endl;

    f.close();
    return 0;

Źródło kodu: https://www.youtube.com/watch?v=h2Taf16gQDI

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Po pierwsze jakiego środowiska używasz Code::Blocks czy kompilujesz kod z poziomu terminal za pomocą gcc ?
komentarz 16 lipca 2020 przez Kxmil Nowicjusz (220 p.)
za pomocą gcc, nie ma code::blocks na mac os
komentarz 16 lipca 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Owszem jest Code::blocks na macOS X
komentarz 17 lipca 2020 przez Kxmil Nowicjusz (220 p.)
Jestem w szoku teraz, byłem przekonany, że nie ma
0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

tylko robi to kilka folderów niżej, a nie w folderze w którym znajduje się kod i sam plik exe.

Internety mówią, że w macOS-ie katalog domowy jest domyślnym katalogiem roboczym, więc...

Podobne pytania

+3 głosów
4 odpowiedzi 1,715 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2015 w C i C++ przez Phobos Użytkownik (720 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 123 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2020 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 3,965 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2015 w C i C++ przez M4tthew Gaduła (4,480 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...