• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

virtual key polskie znaki specjalne

Object Storage Arubacloud
0 głosów
347 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2020 w C i C++ przez Michał Wierzbiński Użytkownik (630 p.)
edycja 15 czerwca 2020 przez Michał Wierzbiński

Cześć, chciałbym aby w tych znakach specjalnych były też polskie znaki ale nie mam pojęcia jak to zrobić, jest jakaś opcja? Myślałem też nad np VK_MENU i C (aby zrobić ć) ale też nie mam pojęcia jak to zrobić

int Znaki_Specjalne(int Key) {
	switch (Key) {
	case VK_SPACE:
	
		return 1;
	case VK_RETURN:
	
		return 1;
	case '¾':
	
		return 1;
	case VK_SHIFT:
	
		return 1;
	case VK_BACK:
		
		return 1;
	case VK_RBUTTON:
	
		return 1;
	case VK_CAPITAL:
		
		return 1;
	case VK_TAB:
	
		return 1;
	case VK_UP:
		
		return 1;
	case VK_DOWN:
		
		return 1;
	case VK_LEFT:
		
		return 1;
	case VK_RIGHT:
		
		return 1;
	case VK_CONTROL:
	
		return 1;
	case VK_MENU:
		
		return 2;

	default:
		return 0;
	}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2020 przez draghan VIP (106,230 p.)
Nie wiem co to jest za framework i co konkretnie próbujesz osiągnąć. Na klawiaturze nie masz klawiszy przypisanych do polskich znaków diakrytycznych, więc nie zrobisz tego (chyba - bo nie znamy szczegółów) w taki sposób. Rozwiązania widziałbym generalnie dwa:

1. Polskie znaki diakrytyczne są kombinacją klawiszy altgr + odpowiedniej litery - może tak spróbuj?

2. A może lepiej implementację zrobić w odwrotną stronę: jeśli klawisz jest z zakresu A-Z, a-z, 0-9 - to niech zwraca 0, w innym wypadku 1?
komentarz 15 czerwca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Co do pierwszego można jeszcze dodać inne możliwości. lewy ctrl + lewy alt + litera, lub tylda + litera. Oba zapisy są w tym przypadku równoważne z prawym altem.
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2020 przez Retsu Nowicjusz (160 p.)

Witaj, ja swojego czasu znalazłem wygodniejszą metodę.

#include <locale.h>

int main()
{
setlocale(LC_CTYPE, "Polish");
}

Jeszcze mnie nie zawiodła, choć nie wiem czy działa na linuxie.

Pozdrawiam.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 452 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2022 w C i C++ przez Ruthenium Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,484 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 2,817 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2018 w C i C++ przez freya Nowicjusz (130 p.)

92,626 zapytań

141,486 odpowiedzi

319,847 komentarzy

62,009 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...