• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Git - błąd przy użyciu polecenia "git push -u origin master"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,028 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany

Witam
Właśnie rozpoczynam pracę z git'em i z GitHubem. Przy okazji uczę się też Django, ale to nie jest teraz ważne. Postępowałem zgodnie z tym tutorialem. Lecz nie mogę zrobić dalszych kroków, ponieważ przy wpisaniu do bash'a git'a polecenia git push -u origin master wyskakuje błąd:

error: src refspec master does not match any
error: failed to push some refs to '
https://github.com/kubaprogramista-cmd/kubaprogramista.git'

Czy mógłby mi ktoś pomóc w tym? Z góry dzięki.

komentarz 10 sierpnia 2021 przez JackDogi Nowicjusz (140 p.)

Hej,

podepnę się pod temat aby nie tworzyć nowego. Nie mam błędu przy użyciu polecenia "git push -u origin master" ale jest gorzej bo nic się nie dzieje.

Repo lokalnie znajduje się w folderze "GIT", git log wyrzuca dodane commity a mimo wszystko po wpisaniu komendy push nic się nie dzieje. Mogę poniżej wpisywać tekst i ewentualnie wyjść za pomocą ctr+c

Poniżej screen:

pewnie jakiś głupi błąd ale to moje początki.

Pozdrawiam

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2020 przez Ehlert Ekspert (212,710 p.)
Zrobiłeś pierwszy commit?
komentarz 26 kwietnia 2020 przez niezalogowany

Fakt, zapomniałem. Oto nowy błąd:

remote: Permission to kubaprogramista-cmd/kubaprogramista.git denied to KubekHTML.
fatal: unable to access 'https://github.com/kubaprogramista-cmd/kubaprogramista.git/': The requested URL returned error: 403

Edit: Moje stare konto github, do którego nie mogłem zresetować hasła, bo nie dostawałem e-maila

komentarz 26 kwietnia 2020 przez Ehlert Ekspert (212,710 p.)
  1. Musisz mieć dostęp do konta na którym jest repo
  2. Musisz posługiwać się odpowiednim kluczem ssh dodanym do konta
  3. Korzystaj z ssh a nie https
komentarz 26 kwietnia 2020 przez niezalogowany
1. Repo mam na nowym koncie
2. Mam klucz SSH
3. Korzystam
komentarz 26 kwietnia 2020 przez Ehlert Ekspert (212,710 p.)

https://github.com/kubaprogramista-cmd/kubaprogramista.git

Ja w tym adresie widzę protokół https.

komentarz 26 kwietnia 2020 przez niezalogowany

A jak to zmienić oprócz dodania klucza SSH do konta GitHub i polecenia git remote add origin git@github.com:kubaprogramista-cmd/kubaprogramista.git?

0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)

Chyba ominąłeś jedną komendę

git remote add origin https://github.com/kubaprogramista-cmd/kubaprogramista.git

 

komentarz 26 kwietnia 2020 przez niezalogowany
Tej używałem
komentarz 26 kwietnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
Daj wyniki poleceń:
- git status
- git remote show origin
komentarz 26 kwietnia 2020 przez niezalogowany

1. wpisywałem to polecenie przed git remote add origin [ssh] i zwracało istniejące katalogi. Wpisałem po tym poleceniu i dostałem:

On branch master
nothing to commit, working tree clean

2.

git@github.com: Permission denied (publickey).
fatal: Could not read from remote repository.

Please make sure you have the correct access rights
and the repository exists.

 

 

komentarz 26 kwietnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
Wybrałeś połączenie przez git+ssh zamiast https jak w tutorialu.
Czy utworzyłeś klucz ssh i dodałeś go do swojego konta na githubie?
komentarz 26 kwietnia 2020 przez niezalogowany
edycja 26 kwietnia 2020

Dodałem i jest nowy błąd. Po dodaniu klucza do konta wpisałem git remote add origin [ssh]. Po wpisaniu git push -u origin master:

error: src refspec master does not match any
error: failed to push some refs to 'git@github.com:kubaprogramista-cmd/kubaprogramista.git'

 

0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2020 przez arkadiusz Obywatel (1,140 p.)

Cześć!

 

Masz literówkę w nazwie repozytorium. Repo, na Githubie, nazwałeś kubaprogrmista, a podajesz kubaprogramista.

 

Pozdrawiam!

komentarz 26 kwietnia 2020 przez arkadiusz Obywatel (1,140 p.)
Hmmm, a próbowałeś zrobić tę opcję z usunięciem katalogu .git, tak jak pisałem komentarze wyżej?
komentarz 26 kwietnia 2020 przez niezalogowany
Tak, wielokrotnie. Usuwałem nawet katalog stworzony przez Django, w którym znajdował się .git.

Ostatnio pokazuje mi się nowy błąd, ale jestem teraz na telefonie i go nie skopiuję. Mówił coś o autoryzacji e-maila w opcjach GitHuba, ale przecież go zautoryzowałem. Kombinowałem też coś z opcjami w zakładce settings/e-mail, na którą wskazywał błąd. Nic to nie dało. Próbowałem dodać e-mail w pierwszej opcji od góry (we ww. zakładce), ale otrzymywałem błąd, że ten e-mail jest już w użyciu.
komentarz 26 kwietnia 2020 przez arkadiusz Obywatel (1,140 p.)

Bardzo to wszystko dla mnie dziwne. Może spróbuj obejrzeć ten film i zaznajomić się lepiej z konceptem git'a i github'a - https://www.youtube.com/watch?v=SWYqp7iY_Tc

Krok po kroku autor tego filmu pokazuje pracę lokalną oraz zdalną z repozytorium. 

komentarz 27 kwietnia 2020 przez niezalogowany
Dzięki temu tutorialowi i sporej ilości wątków na stackoverflow udało się wreszcie połączyć za pomocą SSH :D
Dzięki za polecenie tego filmu!
komentarz 13 marca 2022 przez michi2199 Nowicjusz (100 p.)
Mógłbyś się podzielić w jaki sposób uporałeś się z problemem ?
Borykam się z tą samą sytuacją.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 546 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,483 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2019 w Inne języki przez Luckyluck87 Użytkownik (660 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 661 wizyt

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,668 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...