• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Problem z prostokątem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
137 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2020 w C i C++ przez Natalia0507 Nowicjusz (120 p.)
zamknięte 18 kwietnia 2020 przez Natalia0507
#include <iostream>

#include <conio.h>

using namespace std;

Int main ()

{

   Int i, j, n, m

   cout << "podaj wysokość n=";

   cin >> n ;

  cout << " podaj szerokość m="

cin >> m;

 

for ( i = 1; i< n; i++)

{ for (j = 1, j< m, j++)

Program ma wyglądać tak;

AAAAA

BBBBB

AAAAA

BBBBB

 

Litery A i B mają się powtarzać, a litera n ma wyznaczać liczbę A lub B pionowo, a m poziomo. Problem jej w tym, że nie mogę nigdzie wsadzić cout << "A" << "B" , ponieważ nie odczytuje mi tak jak powinno. Proszę bardzo o pomoc...

komentarz zamknięcia: Otrzymałam odpowiedź

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2020 przez LuQ232 Mądrala (7,200 p.)

W kodzie masz wiele drobnych błędów: brak średników, cudzysłowów, średników zamiast przecinków itp.

Poniżej wklejam poprawiony i działąjący kod. 

#include <iostream>


using namespace std;

int main()
{

    int n, m;

    cout << "podaj wysokość n=";
    cin >> n;
    cout << endl;
    cout << " podaj szerokość m=";
    cin >> m;
    cout << endl;


    for (int i = 0; i < n; i++)
    {
        for (int j = 0; j < m; j++)
        {
            if (i % 2 == 0)   
            {

                cout << "A ";
            }
            else         
            {
                cout << "B ";
            }

        }
        cout << endl<<endl;
    }
}

Nie potrzeba tutaj żadnej flagi wystarczy w środku 2 pętli sprawdzać czy znajdujemy się w wierszu parzystym czy nieparzystym. robimy to przez wyliczenie reszty z dzielenia przez 2  ->  i%2

1
komentarz 18 kwietnia 2020 przez Damianek Obywatel (1,020 p.)
z bool też można, kierowałem się zasadą coś podpowiedzieć, a nie podawać gotowe rozwiązanie
0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2020 przez Damianek Obywatel (1,020 p.)
Na pierwszy rzut oka to piszesz "Int" zamiast "int". W sensie wszystkie literki powinny być małe. Nie potrzebnie definiujesz "i" oraz "j" poza pętlą for, jeśli mają te zmienne służyć tylko do inkrementacji.

Poza tym wklej do postu swój pełny kod korzystając z funkcji code {...}.
komentarz 18 kwietnia 2020 przez Natalia0507 Nowicjusz (120 p.)
Duże litery to tylko i wyłącznie wina klawiatury w telefonie. W sensie? Powinnam je usunąć z int czy jak? A wiesz jak w to wsadzić litery, aby powstał ten prostokąt?
komentarz 18 kwietnia 2020 przez Damianek Obywatel (1,020 p.)
edycja 18 kwietnia 2020 przez Damianek
Dochodzi jeszcze, że nie umieszczasz średników na końcu instrukcji oraz w drugiej pętli for masz przecinki zamiast średników.

Wklej swój kod, tylko niech to będzie kod prawidłowy, a nie z telefonu :) Bo nie wiadomo, czy robisz błędy od niechcenia i z lenistwa bo piszesz na telefonie, czy po prostu robisz błędy.

Przykładowa pętla for: for (int i = 0; i< n; i++) {...}

Mogę podpowiedzieć, żebyś posłużyła się bool - flagą, i dla parzystych pętli będzie wstawiało "A" dla nieparzystych "B".

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 847 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2019 w SPOJ przez apapis Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 708 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...