• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Witajcie! Jak nauczyc sie algorytmów

+1 głos
629 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2020 w C i C++ przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)
zamknięte 26 kwietnia 2020 przez Eriss69
Witajcie! Mam problem mianowicie programuje od jakeigos czasu, pisze swoje projekty. Umiem petle,struktury,funckje,unie,enum, i ucze sie wskaźników, ale nie umiem myślec algorytmicznie.. :( Mam problem z zadaniami na spoju! Co zrobic? Chce się nauczyć ale nie wiem jak !

Za wszystkie odpowiedzi dziekuje :) Pozdrawiam !
komentarz zamknięcia: Uzyskałem odpowiedz

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2020 przez XxPPDKxX Obywatel (1,400 p.)
Myślę, że możesz zacząć od rozpisywania sobie problemu krok po kroku. Następnie próbujesz szukać jakiegoś wzoru w tym co napisałaś. Nic ci nie da nauczenie się na pamięć algorytmów bez ich rozumienia. Możesz również poszukać algorytmów rozwiązujących dany problem ,ale spróbuj je sobie przeanalizować a następnie napisać je po swojemu. Na początku będzie ci trudno ,ale z czasem zrozumiesz to. Ja często jak chce coś napisać piszę na kartce to i sobie myślę co po kolei się dzieję. Kiedy już mam rozpisane co i jak zaczynam szukać jakiejś reguły i z tego wychodzi algorytm. Jak próbujesz na spoju rozwiązać problem poszukaj rozwiązania w internecie (jeżeli sam nie potrafisz zrobić) następnie rozpisz sobie to wszystko co ktoś zrobił i spróbuj zrozumieć. Myślę ,że tylko w ten sposób można się nauczyć czegoś. Musisz ćwiczyć nic nie da ci znajomość wszelkich algorytmów bez ich dogłębnej analizy jak działają :)
1
komentarz 13 kwietnia 2020 przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)
Dziękuje za rade :) Będę próbować oczywiście zobaczymy co z tego wyjdzie :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 780 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 822 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2020 w C i C++ przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)
–2 głosów
2 odpowiedzi 300 wizyt

93,604 zapytań

142,527 odpowiedzi

322,991 komentarzy

63,089 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...