• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W jakim czasie moge sie nauczyc technologii webowych?

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
202 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Witam wszystkich. Mam 14 lat i chciałbym się nauczyć technologii webowych. Znam c++, potrafię rozwiązać większość zadań ze spoja, bardzo dobrze znam angielski. Jak myślicie, w jakim czasie mogę nauczyć się technologii webowych mogąc poświęcać na naukę 2-3 h dziennie? Ostatnio zacząłem oglądać kursy technologii webowych u Mirosława Zelenta i bardzo mi się te technologie spodobały. Jak zauważyłem, w JavaScript składnia jest bardzo podobna jak w c++, a w niektórych innych technologiach webowych pisze się praktycznie jakby pisało się do znajomego po angielsku.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
wybrane 29 maja 2016 przez CzikaCarry
 
Najlepsza

Jak myślicie, w jakim czasie mogę nauczyć się technologii webowych mogąc poświęcać na naukę 2-3 h dziennie?

Aby cały tok nauki miał sens, wypiszę kilka bardzo ważnych rzeczy których warto żebyś się nauczył:

  • sematyka kodu,
  • korzystanie z flexboxa,
  • kodowanie w html5,
  • Responsive Web Design,
  • tworzenie stron WWW na podstawie PSD,
  • Bootstrap, Foundation - narzędzia ułatwiające pisanie responsywnych stron,
  • Angular - framework JS, właściwie to wszędzie o to wołają,
  • i rzecz jasna sam JS :),
  • preprocesorry - SASS, LESS,
  • obsługa CMSów, pisanie do nich szablonów,
  • tworzenie outline'u, pisanie kodu idącego w miarę zgodności z walidatorem,
  • dostępność stron WWW,
  • SEO,
  • jQuery - warto znać.

Tego jest jeszcze trochę, i nie ma się co szokować - należy dążyć do poznania tych składników ;). A to, w jakim czasie się tego nauczysz, zależy od Ciebie.

+1 głos
odpowiedź 10 kwietnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Znam c++, potrafię rozwiązać większość zadań ze spoja, 

Szczerze wątpię w to - chyba że mówisz o poziomie łatwym. Który też czasem daje w kość niektórym ;)

Nie wiem jak składnia JavaScriptu wydała Ci się podobna do składni C++, nie wnikam chociaż uważam że to zupełnie dwa inne języki.

Ja samego PHP (głównie obiektówki) uczę się ponad pół roku dzień w dzień i noc w noc. Poświęcam na to większość czasu i bardzo daleko mi do chociażby 1/4 tej wiedzy, którą chciałbym mieć i musiał mieć aby zostać architektem.

 

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 690 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 644 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 543 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2020 w C i C++ przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...