• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C#, Unity - czy warto?

Konkurs Mistrz Programowania
0 głosów
1,284 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez XiverKi Bywalec (2,050 p.)
hej

Tak troche dopytuje na tym forum, szukam sam w internecie. Aktualnie jestem programistą php + symfony. Zastanawiam się nad rozwojem w kolejną stronę.

Rozważałem C++ ale wpadł mi do głowy dziki pomysł aby zainteresować się szerzej C# + Unity. Tworzenie gier zawsze było gdzieś obok mnie. Bawiłem się serwami tibii, metina, troche minecraft ale w tym ostatnim to raczej postawienie i granie z kolegami aniżeli twórcze zagadnienia.

Czy ktoś z użytkowników forum zajmuje się tworzeniem w unity? Jak to wygląda? Jest to przyjemna sprawa? Nie pytam całkowicie o znalezienie potencjalnej pracy bo na to zbyt wcześniej, chodzi mi raczej ogólnie o język, unity i przyjemność pracy.

Pozdrawiam

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 marca 2020 przez darekz08 Obywatel (1,550 p.)
W unity można tworzyć bardzo dobre gry. Jest to fajna sprawa, a sama nauka jest naprawdę przyjemna.
0 głosów
odpowiedź 30 marca 2020 przez frostify Mądrala (5,640 p.)

Gry to chyba maksimum co można wycisnąć z naszych komputerów i ogólnie 3d to świetna zabawa, dlatego choćby dla czystej zabawy, czemu nie?

Lepiej budować świat gry nie w simsach, gdzie ograniczają nas możliwości wbudowanego edytora w grze, tylko właśnie używając profesjonalnych narzędzi.

Też się tym zacząłem interesować, polecam też sprawdzić ten silnik:

https://godotengine.org/

0 głosów
odpowiedź 30 marca 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
Myślę że to dobry pomysł jeśli interesuje cię tworzenie gier komputerowych. Gry szczególnie te AAA są pisane głównie w C++. Unity polecam głównie do gier 2D. Owszem da się pisać gry 3D jednak nie jest to tak komfortowe jak w Unreal Engine. Jeśli chciałbyś robić gry 3D polecam poznać w sposób podstawowy program Blender.

Polecam również zapoznać się z silnikami takimi jak Godot, CryEngine.
0 głosów
odpowiedź 30 marca 2020 przez ZIXOZIZ Nowicjusz (220 p.)

Unity jest super silnikiem na start. Możesz pisać w nim gry 2D oraz  3D. Jednak pamiętaj, że w Unity można pisać skrypty jedynie w języku c#. Co może być pewnym utrudnieniem, ale jeżeli znasz już podstawy c++ to szybko nauczysz się c#. 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 396 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2020 w C# przez Czerenia Początkujący (330 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 490 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 2,950 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2018 w C# przez Niskol123 Początkujący (400 p.)

93,659 zapytań

142,577 odpowiedzi

323,100 komentarzy

63,176 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...